Miris pečenog kestenja ispunio Subotičke ulice

Kada se prve novembarske magle spuste nad Suboticom, a večeri postanu oštre poput stakla, grad dobije jedan poseban znak da je zima na pragu. Na ulicama se pojavljuje miris koji svima izmamljuje osmeh na lice, a pare iz novčanika. To je miris pečenog kestena, neizostavne jesenje poslastice koja decenijama greje i ruke i dušu Subotičana.

U moru ljudi koji ovih dana podižu kragne kaputa i zure u mutno nebo, jedan čovek stoji čvrsto ukorenjen, pored stare, vrele peći i neumorno peče omiljeni jesenji specijalitet. Naser Sinani, vrsni majstor pečenja kestena, ove godine obeležava više od tri decenije rada. Njegovo prisustvo je već postalo deo gradske tradicije, nalik odjeku nekih starih vremena koja se ne zaboravljaju.

Kestenje u našem gradu pečem preko 30 godina. Počeo sam na uglu ulica Matije Gupca i Maksima Gorkog, a sada ih pečem na početku ulice Dimitrija Tucovića, u naselju Radijalac – kaže Naser, brišući ruke o pregaču dok okreće metalnu posudu iz koje se diže para.

Njegova ulična tezga sa pečenim kestenjem tačka je okupljanja za đake koji se vraćaju iz škole, radnike koji sebi priušte topli užitak nakon posla, starije sugrađane kojima miris kestena vraća dah mladosti, ali i za turiste koji požele da ponesu sa sobom deo subotičke jeseni.

Potražnja, kaže Naser, zavisi od sezone do sezone, kao i od raspoloženja godišnjeg doba i navika prolaznika.

Dnevno potrošnja varira, sve zavisi od sezone. Na početku je velika potražnja, a pred kraj, kada su kestenje svi isprobali, onda se pečeno kestenje manje kupuje. Prosek je negde oko 30 kilograma dnevno – priča sagovornik. 

Ipak, ono što ne varira jeste kvalitet. Naser je poznat po tome što bira samo najbolje plodove.

Za kesten je bitno da bude lep, krupan, ukusan, sladak, jer od kestena do kestena ima razlike. A kod samog pečenja, ako je kesten krupan, potrebno je oko 15–20 minuta da bi plod bio potpuno pečen – objašnjava Naser Sinani.

I dok se ljudi sve više približavaju toploj košari sa pečenim kestenjem, miris se širi ulicom, uvlači se u kapute i nozdrve. Pečeno kestenje nije još samo jedan tihi simbol jeseni, ono predstavlja kratkotrajnu radost koja nas vraća u detinjstvo i čini novembarske dane podnošljivijim.

I za kraj, ko kaže da jesen mora biti tmurna, hladna i sumorna?

Dovoljno je da se prepustimo njenim pravim vrednostima, mirisima koji nas prate dok hodamo, ukusima koji vraćaju toplinu u promrzle obraze i prste. Jesen može biti i te kako lepa i topla, samo ako je pogledamo svim čulima.

foto:/LovaLova

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio