„Sto godina mog života“ – Katica Kopilović, najstarija Subotičanka

Na ovogodišnjem konkursu gradske organizacije Crvenog Krsta, za najstariju sugrađanku proglašena je Katica Kopilović, koja je u petak, 10. novembra napunila 100. godina i proslavila svoj prvi, trocifreni rođendan. Tim povodom posetili smo Katicin dom da bismo zabeležili njenu životnu priču koja se piše pun vek.

Po ulasku u kuću Katice Kopilović, dočekali su nas gostoljubivi Mirosava Oros i Josip Oros, Katicini snaja i nećak, kao i njihova ćerka Aleksandra. Baka Katicu zatekli smo u krevetu kako odmara uz svoju omiljenu TV seriju i željno čeka novinarsku ekipu „LovaLova“ portala kako bi ispričala svoju uzbudljivu priču.

Rođena sam kao jedno od šestoro dece, kao mala često sam bila bolešljiva pa me je tata uvek vodio i pratio u školu jer sam bila slaba. Kasnije, kada sam odrasla, ojačala sam, ali sam uvek ostala tatina ljubimica. – priča nam Katica Kopilović i kaže kako je imala dobre roditelje zahvaljujući kojima je lepo živela.

Rodila sam se u Subotici, u petom kvartu. Mama mi se zvala Teza, a tata Josip Oros, on je bio veoma poštovan i radio je kao drugi čovek Socijalnog centra. Što je on potpisao jedino je kod direktora išlo na odobrenje – priča baka Katica.

Punoletstvo je dočekala preživljavajući Drugi svetski rat, najviše sa svojom mlađom sestrom Francikom.

Bilo ja gadno tokom rata, dosta su bombardovali Suboticu i beogradski put, pogotovo transformator koji se tamo nalazio. Jednom prilikom, dok su padale bombe, sestra i ja smo bile u podrumu. Sestra je bila znatiželjna pa je izašla da vidi da li je bombardovanje prestalo, odjednom bomba je pala, a od detonacije moja sestra je uletela nazad u podrum, preko stepenica. Sreća pa nije nastradala. Živeli smo tada u kući nekog mašinovođe Prćića, sećam se da mu je moja sestra iglom vadila gelere iz tela. – priseća se Katica Kopilović dok odmotava klupko svog života. Nakon teškog, ratnog vremena došlo je oslobođenje, život u kom više nisu morali da strahuju šta donosi sutrašnji dan. Usledilo je lepše vreme, igranke i izlasci.

Izlazilo se u „Mladost“, a kada bi se svirka tamo završila, svi zajedno tražili smo gde u gradu još ima muzike da bismo plesali. Bilo je i dosta simpatija, udvarača čak i onih koji su hteli da me vere – priča naša sagovornica napominjući da su se sve simpatije završavale samo na izlascima, njeno srce osvojio je momak iz susedne ulice u kojeg se zaljubila.

Svog muža Stipana znala je kao lepog momka, komšiju iz istog kvarta. U to vreme, Katica Kopilović radila je jedno kraće vreme u opštini, kao beležnik u matičnom uredu. Ubrzo nakon upoznavanja sa Stipanom, udala se i prestala da radi, bila je rešena da se posveti svom suprogu i budućoj porodici. Deca nažalost nisu došla, ali je Katica imala sreću da je uvek imala veliku porodicu koja je bila uz nju.

Sa mužem sam provela 40 godina u braku, bilo je trzavica ali smo kroz sve to prošli. Uvek sam imala jako dobru porodicu, pre svega sa tatine strane, sa mamine mnogi su otišli, odselili se za Austriju. – priča nam baka Katica i dodaje da u njenoj porodici, osim bake koja je živela 94 godine, niko drugi nije dočekao takvu starost, čak ni od rođene braće i sestara.

Nikada nisam ni pomišljala da ću doživeti 100. rođendan. Baš lepo slavlje sam imala. Bili su mi mladi iz Crvenog Krsta, puna kuća omladine je bila, a sad ste mi evo došli vi i srećna sam, mnogo volim kada mi dođu mladi, to me raduje – priča nam naša sagovornica koja u 100. godini ne pije nikakvu terapiju ni lekove, kao mlada operisala je jedino slepo crevo, ništa je ne boli i ni na šta se ne žali, osim na noge koje su, kako kaže, u septembru prestale da je slušaju.

Lekove ne pijem, ponekad brufen ako me kosti i mojih 100 godina baš jako bole. Volim da gledam TV program, već u šest sati uključim televizor i gledam verski kalendar, volim da čujem koji je dan, koji svetac, imendan, a kasnije pratim i sve ostalo. Gledam jutarnji pregled štampe, pratim šta je poskupelo, a šta pojeftinilo. Vesti baš volim da pratim, kad već ne mogu da izađem napolje, onda barem preko tv-a gledam šta se dešava. Volim da gledam i jednu dobru rusku seriju, zanimljiva je, a veče uvek dočekam uz TV Slagalicu. Što se tiče hrane tu nisam probirljiva, malo jedem, ali volim ponekad da popijem čašicu rakije, dobra je – objašnjava baka Katica dok nazdravlja za svoj rođendan.

Upitana da li bi sa ove tačke gledišta bilo šta iz svog života, kada bi mogla, promenila, Katica Kopilović kroz smeh kaže:

Da mogu, promenila bih samo da nemam sto godina, da sam mlađa. Sve ostalo mi odgovara.

U životu koji kao brzi voz prolazi i niže godine za godinom kao da su samo usputne železničke stanice, lepo je upoznati nekoga ko pamti da su vozovi išli sporo i uvek stizali na vreme, baš ono vreme koje te stigne bez obzira da li si žurio ili kasnio.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio