U pripremi nova predstava u Narodnom pozorištu Subotica.

U Narodnom pozorištu Subotica otpočeo je rad na pripremi praizvedbe teksta „Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878.“, Albine Podgradske. To je najstarija štampana drama koju je na našem jeziku napisala žena. Komad obrađuje temu otežane integracije izbeglica iz ratom zahvaćenih područja, iz perspektive dece i žena, a likovi, osim na srpskom, govore na mađarskom, romskom i slovačkom jeziku, što će se na sceni i čuti.

U predstavi igraju glumci oba ansambla Narodnog pozorišta Subotica, Drame na srpskom i na mađarskom jeziku, članice Dramske sekcije Dečjeg pozorišta, kao i predstavnici romske i slovačke zajednice. Režiju potpisuje Anđelka Nikolić, rediteljka koja zajedno sa Radivojem Dinulovićem dizajnira i scenski prostor. Kostimograf je Marko Marosiuk, koreografkinja Isidora Stanišić, dramaturškinja Rozi Brešćanski B., autor muzike Geza Kučera mlađi, a lektori su Saša Latinović, Agneš Rafai Telečki i Stevan Nikolić. Predstava nastaje u koprodukciji Seoskog kulturnog centra Markovac i Narodnog pozorišta Subotica, u saradnji sa Dečjim pozorištem Subotica i Edukativnim centrom Roma.

Realizaciju predstave podržava Vlada Švajcarske, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sprovodi Hartefakt Fond. Premijera predstave najavljena je za 14. mart tekuće godine, na sceni Jadran.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio