Internet prevare aktuelne, čuvajte svoje podatke

Korisnici društvenih mreža u poslednjih nekoliko dana primetili su da internetom kruži nova prevara koja sklida novac sa računa korisnika za usluge ili proizvode koje nikada nisu kupovali. Nekima je stizala SMS poruka o tome da su inicirali određenu transakciju karticom iako to oni nisu činili, a nakon poruke primetili su i da im novac sa računa nestaje.

– Oprez je uvek neophodan, naročito u onlajn svetu gde često ima raznih prevara. U samo nekoliko koraka i zbog nehotičnog neopreza koji imamo kada nekome ili negde ostavljamo svoje podatke, ili kada „klikćemo“ na internetu, možemo vrlo lako da omogućimo hakerima da uđu u naše onlajn naloge, pa čak da im bude dostupan i naš bankovni račun – kaže predsednik društva za informacionu bezbednost Srbije Zoran Živković, a prenosi Euronjuz.

Prema njegovim rečima, postoje brojni načini kojima hakeri mogu doći do naših ličnih podataka, počev od toga da podatke dajemo nekome koga ne poznajemo dovoljno dobro, preko toga da ne proveravamo gde sve ostavljamo dokumenta, na koje se sajtove registrujemo i gde unosimo svoje, čak i bankovne podatke.

Podatke ne treba davati nikome i tako je najbolje. Da bi vam neko skinuo novac sa računa, mora da ima vaše pristupne parametre kao što su broj kartice, pin, ime i prezime, adresu… Takođe, važno je i kakve su vam šifre, da li su jednostavne za „provalu“, ili ne, i da li ih samo vi znate – poručuje Živković dodajući da korisnici često koriste jednostavne lozinke, poput datuma rođenja ili ličnog imena što hakerima dodatno olakšava posao i napade.

Iz tog razloga, najbolje je imati lozinku koja sadrži velika i mala slova, kao i brojeve. Stručnjaci savetuju da se podaci ne ostavljaju na aplikacijama koje zahtevaju lične podatke. Pin kod platne kartice ne treba nikome davati i diktirati naglas, čak ni prodavcima u samoposluzi, već ga treba pamtiti i lično unositi. Slično je i ukoliko plaćate za hranu u restoranu, sobu u hotelu ili bilo koju drugu uslugu.

Čuvajte svoje lične podatke kako ne biste postali žrtva “fišing” prevara, a ako primetite bilo kakvu nepravilnost, najbolje je da odmah kontaktirate vašu banku.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio