U Subotici “Takmičenje u programiranju PLC-a”

Studenti sa izuzetnom motivacijom, koji pokazuju interesovanje za upravljačku tehniku imaju priliku da uporede svoje znanje na „Takmičenju programiranja PLC-a“ koje svake godine organizuje „Udruženje za obrazovanje u kontroli i automatizaciji“ (FIOM). Takmičenje se ove godine organizuje po prvi put u Srbiji, u Subotici, od 16. do 18. aprila, a domaćim takmičenja je Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici koja se ovom takmičenju pridružila još 2012. godine.

Takmičenje se održava svake godine u organizaciji brojnih inostranih fakulteta, a učešće na njemu obično uzme oko 24 ekipe koje dolaze sa svojim pripremnim nastavnicima.

U pitanju je 29. po redu takmičenje u programiranju PLC-a, to je skraćenica za programabilni logički kontroler. U Srbiji se organizuje prvi put zbog toga što je ovo izniklo kao državno takmičenje univerziteta Mađarske. Pre desetak petnaestak godina smo se mi, kao ustanova koja obrazuje kadar na srpskom i na mađarskom jeziku, uključili u ovo takmičenje, javila se ideja da susret organizujemo izvan granica Mađarske. Mi smo bili za jer je naš interes da širimo saznanja u ovoj oblasti i da uključimo i neke druge aktere – istakao je Igor Firstner, direktor VTŠ Subotica dodajući da ove godine na takmičenju, između ostalih, učestvuju i studenti fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i studenti iz Rumunije i Mađarske.

PLC programiranje je tema koja je u industriji izuzetno atraktiva i aktuelna.

Sam programabilni logički kontroler možemo shvatiti kao jedan mozak nekakvog uređaja, jednostavnijeg ili složenijeg, kojim mora da se upravlja na način da ono bude jednostavno, pouzdano i dovoljno robusno da može da funkcioniše i u industrijskom okruženju. Danas većina mašina u fabrici ima u sebi PLC uređej koji neko programira, da bi na osnovu komandi robot nešto pokrenuo, spustio, uhvatio, pokrenuo motor i slično. U industrijskom okruženje PLC je veoma raširena stvar i velika je potražnja za tim kadrom, u Subotici se nekoliko firmi specijalizovano za to da daje ovakav tip podrške proizvodnim fabrikama u okruženju kada oni imaju potrebu da se programira neka mašina – rekao je Firstner.

Na ovogodišnjem takmičenju snage odmerava 25 ekipa, svaka je sastavljena od po tri studenta, a naš grad predstavlja jedna ekipa.

Mi smo u poslednjim godinama uglavnom bili plasirani negde u zlatnoj sredini, nikada nismo bili prvi, ali nikada nismo bili ni među poslednjim ekipama. To je jako dobar rezultat jer smo mi ipak visoka škola, a među nama su svi ostali fakulteti univerziteta. Učestvuju studenti osnovnih i master studija, mi nemamo master studente što je u neku ruku i hendikep, jer su u pitanju ipak mlađi studenti bez iskustva – ocenio je direktor VTŠ Subotica.

Takmičenje traje tri dana, prvog dana je teorijski deo, drugog i trećeg dana radi se praktični deo, tačnije programiranje stvarnog uređaja koji je svake godine drugačiji i bira se u saradnji sa nekim industrijskim akterom. Trećeg dana rešava se virtuelna situacija, odnosno simulacija stvarnog zadatka. Studenti dobijaju opširnu dokumentaciju šta bi taj uređaj trebao da zna da uradi i nakon toga imaju četiri sata da pokušaju da programiraju i da isprobaj kontroler koji mora da obavlja funkciju da bi zadatak bio tačan.

Jedan od redovnih takmičara je i Danijel Bođo (2000), student master studija u Budimpešti, nekadašnji fakultetlija VTŠ Subotica.

Bio sam ovakvom takmičenju u Kečkemetu, u Mađarskoj 2022 godine, tada sam još bio učenik VTŠ-a, nismo uspeli da pobedimo ali smo bili u top deset. Prvi put kada sam još bio u srednjoj školi čuo sam za PLC sisteme. Ne mogu da kažem da je teško naučiti programirati, ali treba vremena da se sedne, čita. istražuje i nauči. Danas uglavnom gde ima automatizacije ima i ovih PLC sistema koji se veoma široko koriste – rekao je Bođo za LovaLova portal.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio