Malo „Svetsko čudo“ u Jugozapadnoj Srbiji

Još jedna srpska znamenitost se našla na sajtu Vodiča do skrivenih svetskih čuda – Atlas Obscura, a sada se radi o manastiru Crna reka koji je proveo u tajnosti 700 godina!

Oni koji su manastir posetili razumeće zašto je prvo istaknuta arhitektura manastira koja je svakako neobične konstrukcije i veoma kreativno-posebno za period kada nastao.

Manastir je napravljen unutar udubljenja u steni, što veovatno bio teško učiniti u 13. veku. Kada pogledate ka manastiru, deluju kao da drvene monaške sobe prosto vise sa stene iznad klisure Crne reke.

Do samog manastira u steni vodi drveni pešački mostić, za koji se veruje da je nekada mogao de se podigne i tako činio da bude nemoguće dopreti do manastira i napasti ga.

U okviru Crne reke nalazi se i crkvaukrašena freskama iz 16. veka posvećena Svetom Arhangelu Mihailu kojem se pripisuje i lekovitost vode koja se u pećini skuplja kap po kap, a kažu da je naročito čudotvorna kod slabog vida.

U manastiru se čuvaju i mošti Svetog Petra Koriškog, poznatog srpskog podvižnika iz 13. veka, a poznato je i da je u 15. veku hezihast Joanikije Veliki proveo neko vreme u ovom dobro čuvanom manastiru.

Ono što je na sajtu još navedeno jeste da se očekuje posštovanje pravoslavnih običaja, posebno kada se radi o olačenju i fotografisanju koje nije svuda dozvoljeno.

Ovaj manastir se nalazi na području Raške, u blizini sela Ribarići južno od Novog Pazara. Do manastira se dolazi Ibarskom magistralom, a do samog manastira vode uske serpentine.

Ovaj manastir je malo kome bio poznat 700 godina, a dugo je bio i napušten da bi tek 1979. godine ponovo došlo malo bratstvo i oživelo ovaj skriveni dragulj srednjovekovne kulture koje je, iako o tome nema ni reči na stranom sajtu, otkriveno „lečenje“ i nedozvoljenim metodama.

Izvor: srbijadanas.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio