Bespovratna sredstva za početnike u preduzetništvu

Ministarstvo privrede objavilo je poziv početnicima u poslovanju da se jave za dodelu 150 miliona bespovratnih sredstava. Pravo da se prijave imaju preduzetnici mikro i malih preduzeća ne starijih od dve godine.

Najmanje iznos koji se dodeljuje je 400.000 dinara, a najviši šest miliona dinara.

Za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća u ovoj godini, bespovratno je obezbeđeno dve milijarde dinara.

Za podsticanje preduzetništva u 2020. godini opredeljeno je bespovratno 850 miliona dinara.

Sredstva se mogu iskoristiti za kupovinu ili adaptaciju poslovnog prostora, nove ili polovne opreme, alate i dostavna vozila, trajna obrtna sredstva do 10 odsto ukupnih investicionih ulaganja i nabavku softvera i računarske opreme.

„Možete da u povučenim sredstvima imate stavku tekućeg održavanja do 350.000 dinara sa kojima ćete okrečiti, srediti, adaptirati prostor u koji ćete ući u zakup, da iz povučenog kredita, kroz operativne tretirane troškove, možete da platite zakup za početak“, kaže državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

U odnosu na prošlu godinu, dodatno su olakšani uslovi za dobijanje novca za opremu.

„Postojaće jedan dokument, u elektronskoj formi koji će oni popuniti, i kod određene banke sa istim aplicirati. Sve ostalo biće posao banke i ministarstva“, dodaje Stevanović.

Firme će učestvovati minimalno sa pet odsto, 25 odsto vrednosti pokriva ministarstvo, a 75 odsto banke i lizing organizacije.

Izvor: rts.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio