Čak 500 izlagača predstavilo svoje proizvode

U Beogradu je otvoren prvi Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva. Naredna tri dana na sajmu će osim izlaganja proizvoda, biti organizovani i okrugli stolovi na kojima će se govoriti o aktuelnim problemima i izazovima.

Sušeno voće, začinske biljke, vina – samo su deo onoga što se može videti na Sajmu voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva.

„Ovde imamo sušeno voće, znači to je čista dehidracija. Imamo od čipsa jabuke, jabuke kriške, imamo dunju, kajsiju, breskvu, krušku i imamo šljivu“, kaže Ljubomir Janković, proizvođač iz Vlaškog polja.

Aleksandar Ljubojević iz Grabovca kod Obrenovca ističe da u ponudi imaju peršun, nanu, mirođiju, francuz, bosiljak, jer su to neke kulture koje se najviše koriste u našim kuhinjama, ali da su tu i zelje, luk, cvekla.

„Danas smo ovde da predstavimo naš kraj i naše proizvode iz našeg sela, poznati smo po proizvodnji voća“, navodi Nemanja Novaković iz Dubone.

Pune ruke posla za proizvođače, ali i za posetioce.

Petsto izlagača iz Srbije, ali i inostranstva – najviše Evrope i Azije došlo je da predstavi svoje proizvode.

„Posetioci mogu da vide, da saznaju sve što je potrebno u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom, govorim o ove tri oblasti, voćarstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo. Dakle svi potrebni imputi od mehanizacije, mašine, prerada i pakovanja i do samog plasmana robe na svetsko tržište“, objašnjava Vladimir Živanović, direktor organizacije „Agro Belgrejd“.

A da bi stigli do svetskog tržišta, privrednicima je potrebna i pomoć države. Resorni ministar ističe da se svake godine ulaže više u poljoprivredu, te da su subvencije za ovu oblast u 2020. godini oko 40,5 milijardi dinara.

„Jako je važno da mi u Beogradu imamo ovakvu jednu platformu iz jednog prostog razloga – drugi prostor sa poljoprivrednom površinom na prostoru Srbije posle Vojvodine je prostor Beograda. Vi imate tu najviše poljoprivrednog zemljišta koje je na raspolaganju, bez obzira da li je u državnoj svojini ili se nalazi u vlasništvu privatnih subjekata“, naglašava ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva je otvoren do subote.

Izvor: rts.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio