Porasla industrijska proizvodnja u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u decembru 2019. godine za 8,3 odsto u odnosu na isti mesec godinu ranije, a u odnosu na prosek u 2018. bila je veća za 5,9 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u decembru u odnosu na isti mesec 2018. godine, imale su: proizvodnja metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja električne energije, proizvodnja mašina i opreme, proizvodnja motornih vozila i prikolica i proizvodnja osnovnih metala.

U celoj 2019. godini, industrijska proizvodnja je bila veća za 0,3 odsto nego prethodne godine.

Posmatrano po sektorima, rudarstvo je u decembru na godišnjem nivou zabeležilo rast od 9,6 odsto, prerađivačka industrija je bila veća za 8,3 procenta, a snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 7,5 odsto.

Prema statističkim pokazateljima, rast je u decembru na godišnjem nivou zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda (za 24,9 odsto), trajnih proizvoda za široku potrošnju (16), intermedijarnih proizvoda, osim energije (13,3), energije (5) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (za 1,5 odsto).

Izvor: blic.rs
  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio