Prvi putnici na zlatiborskoj gondoli u maju

Uskoro se očekuje testiranje trase panoramske žičare koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornika.

Ovaj projekat opštine Čajetina, vredan 13 miliona evra, značajno će upotpuniti turističku ponudu Zlatibora i doprineti povećanju broja gostiju na inače jednoj od najposećenijih srpskih planina.

U Ribnici, na međustanici najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole, uprkos snegu, jakom vetru i temperaturama u minusu, građevinski radovi ne prestaju.

„Najintenzivniji radovi se odvijaju na međustanici pokraj Ribničkog jezera gde se završavaju garaže, kompletira se konstrukcija međustanice i naravno radi u mašinskoj sobi i elektroinstalacije. Pogon čitave gondole se nalazi ovde pored Ribničkog jezera“, rekla je za RTS Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola“.

„Trenutno radimo na razvlačenju glavne sajle od polazne stanice do međustanice što je nekih 4,5 kilometra u jednom pravcu, znači u oba pravca nekih devet kilometara. Sama sajla je teška nekih 90-tak tona tako da je izazov“, kaže Aleksandar Kaličanin, odgovorni izvođač radova „Amiga“ Kraljevo.“

Uporedo sa povezivanjem početne, međustanice i Tornika koje spaja 36 stubova, izvode se i elektro-radovi, povezuje trafostanica i postavlja komunikacijski – signalni kabl.

Uskoro, po završetku građevinskih radova, uslediće probno pokretanje i probni rad gondole a paralelno sa tim i procedura tehničkog prijema. Kako se očekuje, prve putnike gondola će primiti u maju ove godine.

U 55 kabina, devet kilometara dugom panoramskom gondolom od centra planine do vrha Tornika, moći će da se preveze 600 putnika na sat.

Izvor: b92.net

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio