Srbija savladala Hrvatsku u finalu olimpijskog kvalifikacionog turnira u basketu

Od Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine basket ulazi u zvanične takmičarske sportove na ovoj planetarnoj sportskoj manifestaciji. Srpski reprezentativci, kao dugogodišnji vladari u ovoj igri, sa velikim ambicijama očekuju Tokijo. Bez obzira što su svoje prisustvo obezbedili još ranije, srpski basketaši sa jednakim žarom učestvuju na turnirima širom regiona, a tako je bilo i sinoć u Subotici, gde je Srbija ponovo pokazala klasu, u finalu savladala Hrvatsku, i podigla trofej pobednika.

U organizaciji Košarkaškog saveza Srbije, uz podršku Košarkaškog kluba „Spartak“ i lokalne samouprave, sinoć je u atrijumu hotela „Galleria“ održan predkvalifikacioni basket 3×3 turnir za Olimpijske igre u Tokiju.

Pored domaćina, reprezentacije Srbije, na turniru su učestvovale reprezentacije Rusije, Mongolije, Hrvatske, Slovenije i Holandije. Ljubitelji basketa u Subotici mogli su da uživaju u više od tri časa vrlo kvalitetnog basketa i atraktivnim akcijam majstora ove igre. Srbija je i ovaj put opravdala ulogu favorita, osvojivši prvo mesto.

Nacionalna selekcija evropskih i svetskih šampiona sve mečeve dobila je prilično sigurno, u polufinalu su savladali Holandiju (21:17), u finalu Hrvatsku (21:16). Jedini poraz „orlovi“ imali su od Slovenije, u grupnoj fazi, posle velikog preokreta „zmajčeka“.

Po završetku finalnog susreta, koji je izazvao veliko interesovanje, reprezentativci Srbije, iako premoreni od fizički zahtevnih duela, našli su vremena i snage da se druže sa decom, da potpisuju autograme, da se fotografišu. Bila je to prilika da Subotica pozdravi dokazane šampiona, nadamo se i pobednike prvog olimpijskog turnira u basketu, na leto (25-29. jul) u glavnom gradu Japana.

Reprezentacija Srbije nastupila je u sastavu Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Aleksandar Ratkov. Turnir je poslužio kao sjajna uvertira i dobra priprema pred pravi basketaški spektakl.

U konačnom poretku Srbija je bila prva, Hrvatska druga, a Slovenija je u borbi za bronzani pehar bila bolja od odlične Holandije. Rusija je bila peta, dok je Mongolija završila šesta. Rusi su nesrećno, na koš razliku, propustili polufinale, ali oni su kao i Srbija još ranije obezbedili svoje mesto u Tokiju. Hrvatska je u neizvesnom duelu na poslednjoj stepenici do finala izbacila odličnu Sloveniju.

Zaslužene pehare ekipama su dodelili Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport, kao i Vladimir Batez, pokrajinski sekretar u resoru omladine i sporta.

Više fotografija sa manifestacije: https://www.subotica.com/fotografije/hotel-galleria-predkvalifikacioni-olimpijski-turnir-u-basketu-3×3-id75375.html

Izvor: subotica.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio