Gorivo sve jeftinije na pumpama u Srbiji!

Barel nafte je u martu pao na istorijski minimum i to sa cenom ispod 25 dolara.

Gorivo je sve jeftinije i na našim pumpama, a prvi efekti sniženja na svetskom tržištu tek se očekuju.
Od početka godine dizel je pojeftinio za 22 dinara pa je tako litar sada oko 143 dinara, dok benzin beleži pad od 18 dinara i košta oko 135 dinara po litri. Cena gasa za automobile niža je za 10 dinara. Ove sedmice očekuje se i dodatno pojeftinjenje naftnih derivata, pa benziske pumpe u uslovima vanrednog stanja garantuju sigurno snabdevanje srpskog tržišta.

Rezerve nafte su ogromne.

Svetska skladišta i rafinerije su pune, a tankeri čekaju u lukama jer zbog pandemije koronavirusa naftu niko ne preuzima. Prizemljeni avioni, smanjenje drumskog saobraćaja obustavljanje fabričke proizvodnje na globalnom nivou, iz dana u dan, umanjuju i tražnju nafte.

Sporazum zemalja izvoznica nafte članica OPEK-a sa Rusijom i Amerikom o dvomesečnom smanjenju proizvodnje crnog zlata, od 1. maja teško da može imati većeg efekta i na stabilizaciju cena.

„Dogovoreno smanjenje je došlo malo kasnije nego što se očekivalo. Drugo, to smanjenje je nedovoljno da zadovolji veliko smanjenje pada tražnje. Procenjuje se da je u ovom trenutku pad tražnje manji za trećinu nekih 35 miliona barela na dnevnom nivou“, reči su Gorana Radosavljevića iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Podsetimo, u januaru barel američke lake nafte koštao je oko 65 dolara, dok je cena evropskog „brenta“ po kojoj se formiraju cene derivata na našem tržitu bila oko 72 dolara.

Cene barela sada su niže i 60 posto.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio