Mladi lekar iz Srbije u timu na Harvardu koji se bori protiv korone!

Đorđе Bugarinović (27) je životni put odveo iz rodnog Beograda, preko Kanade do Sjedinjenih Američkih Država.

Sada je na Harvardu u timu koji se bori da podigne svest o pandemiji virusa Covid 19.

„Verujemo da je u ovim teškim i nesigurnim vremenima od presudnog značaja pružiti tačne, proverene informacije i savete o koronavirusu široj javnosti. Razumljive i jednostavne informacije smo saželi u sedam dokumenata i preveli na preko 35 jezika, uključujući i srpski“, kaže lekar.

U Sjedinjenim Državama je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) počeo da preporučuje upotrebu šalova, majica i marama u ulozi maski da bi pomagale sprečavanje širenja COVID-19 kada su medicinske maske nedostupne.

Studije o prenošenju gripa sugerišu da je moguće smanjiti njegovo širenje za oko 50% ukoliko se nosi maska.Upoređujući grip i korona virus mladi lekar je ozmeđu ostalog spomenuo i doktora Roberta Redfielda, direktora Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, koji je nedavno izjavio da je koronavirus verovatno tri puta zarazniji od gripa.

„Pojava simptoma obično je postepenija kod COVID-19, inficarana osoba može danima biti zarazna pre nego što se bolest manifestuje – period inkubacije može trajati i do dve nedelje.
Ovo “neprimetno širenje” je ključni otežavajući faktor u borbi za suzbijanje zaraze. U tom smislu, COVID-19 je “podmukliji” od gripa. Dosadašnji podaci ukazuju da je i smrtonosniji“, ističe Bugarinović.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio