Zadovoljni Srbi na KiM

U opštini Šrtpce, na vrhu planine Šare, Srbi se snalaze kako mogu, ali kažu da nisu gladni i imaju podršku srpske otadžbine.

Neko vreme nije bilo brašna, ali sada ga je dovoljno, kao i mekinja i kukuruza za prehranu stoke. Među dobavljačima ima i Albanaca i tvrde da nema čega nema u prodavnicama.

Dece ima oko hiljadu u odeljenjima osnovne i srednje škole. Uče uz pomoć viber grupa, interneta i programa RTS-a. Zanimljivo je da je ta nastava za mnoge učenike danas bolja nego dok su redovno išli u školu. Recimo, profesor matematičke gimnazije iz Beograda elektronskim putem drži vežbe iz fizike.

Mladež, i srpska, i albanska, vraća se roditeljima na Kosovo i Metohiju privremeno dok prođe epidemija. U karantinu su u studentskim domovima iznad bolnice u Prištini, na 14 ili 28 dana. Imaju prihvatljivu ishranu i tretman.

rbija redovno šalje plate iz budžeta pa tako u ovom delu južne srpske pokrajine, U Sirinićkoj župi, danas većina dobro živi. Broje oko 12.000 stanovnika, među njima 65 odsto Srba, dok su ostali Albanci.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio