Pokušaj krijumčarenja nafte, pronađeno preko 50.000 litara

Carinici su u dva navrata, u saradnji sa policijom, sprečili malverzacije sa pogonskim gorivom na brodu „Sveti Filip i Jakov“, koji plovi pod slovačkom zastavom u vlasništvu domaće kompanije, na kome je najpre otkriven manjak, a potom višak nafte, u ukupnoj količini od gotovo 120.000 litara, saopšteno je iz Uprave carina.

U saopštenju se navodi da je 22. aprila 2020. godine prilikom vanredne kontrole u luci Bogojevo, tri dana nakon što je pomenuti brod ušao u našu zemlju, utvrđeno da u njegovim pogonskim tankovima nedostaje preko 67.000 litara nafte, koja je zamenjena vodom.

„Kada je 18. maja 2020. godine u luci Veliko Gradište izvršena izlazna revizija istog broda, na njemu je pronađen višak nafte u količini od preko 50.000 litara, za koju brodska posada nije imala ikakvu propratnu dokumataciju, dokaze o poreklu, niti objašnjenje, kako se to pogonsko gorivo na volšeban način našlo u brodskim tankovima“, navedeno je u saopštenju Uprave carine.

Protiv zapovednika broda i brodske kompanije pokrenut je prekršajni postupak zbog izuzimanja robe ispod carinskog nazora, a ceo slučaj u dalju nadležnost preuzeće istražni organi i tužilaštvo, jer se malverzacijama i preprodajom goriva na crnom tržištu nanosi milionska šteta državnom budžetu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio