Ponovo subvencije za poljoprivrednike

Konkursi za dodelu subvencija registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, koji su prekinuti po uspostavljanju vanrednog stanja, biće nastavljeni.

Javni poziv ponovo će biti aktuelan najverovatnije od sledeće nedelje, ali će vrednost finansijske pomoći biti nešto manja u odnosu na prvobitni plan.

Spekuliše se da se veliki broj poljoprivrednika prijavio na četiri javna konkursa za subvencije u oblasti pčelarstva, stočarstva, voćarstva i povrtarstva, kao i za nabavku traktora i poljoprivrednih priključnih mašina. Rok za prijavu istekao je 3. aprila ali novonastale okolnosti uzrokovane virusom korona obustavile su javni poziv do daljeg.

Prijave poljoprivrednika koji su aplicirali dok je konkurs još trajao biće uzete u obzir, ali ne i one koje su stigle za vreme vanrednog stanja.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava moći će da ostvari pojedinac – nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Do kraja sledeće nedelje trebalo bi da se zakonski reguliše novi javni poziv, kada će biti i objavljen.

Budžet za subvencije će biti manji, ali kako nezvanično saznajemo, nije odlučeno u kom iznosu.
Prema prvobitnom planu, poljoprivrednicima je trebalo da se ukupno isplati 240 miliona dinara, raspoređenih po oblastima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio