Srećan rođendan legendo – Fanatik Sport

Ako ste ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu onda vam sigurno nije stran onaj osećaj kada baš ne navijate za neki klub ili ga pak mrzite ali znate da tamo postoji jedan igrač kojeg morate da poštujete. E, takav igrač bio je Alesandro Del Pjero.

Fudbaler prefinjene tehnike, odličnog pregleda igre i neverovatnog šuta, bio je omiljen širom zemljine hemisfere, čak su i navijači najvećih Juventusovih rivala imali simpatije prema, kako su tvrdili, jedinom pravom kapitenu stare dame iz Torina. Ako je neko bio pravi kapiten onda je to bio Alex.

Devetnaest dugih godina proveo je u svom voljenom Juventusu, bilo je tu i uspona i padova ali on je bio sveprisutan.

Stidljivi momak iz Koneljana karijeru je započeo u Padovi gde se odmah primetilo koliko odskače i nije puno trebalo iskusnim skautima crno belih da shvate o kakvom biseru se radi.

Te 1993 Del Pjero je potpisao za Juventus, a sve ostalo je istorija.

Nije ni slutio omaleni napadač iz regije Veneto da će postati igrač sa najviše nastupa, kao i najbolji strelac u istoriji tog slavnog italijanskog kluba. Oblačio je crno beli dres 706 puta, a 290 puta je u njemu slavio svoje golove, na njemu karakterističan način – plazeći se.

Pintorikio, kojem je ovaj nadimak bio dodeljen po uzoru na Bernardina di Beta, koji je kao talentovani slikar u doba renesanse bio projektovan kao naslednik velikog Karavađa, kao što je u fudbalskom smislu Del Pjero bio projektovan kao naslednik legendarnog Roberta Bađa, bio je zaista veliki igrač ali još veći čovek.

Najbolji primer koji nam pokazuje njegovu veličinu je gest kada je Juventus zbok “kalčopolia“ izbačen u Seriju B (drugu ligu).

Tada je Alex bio svetski prvak i mogao je da bira gde želi da ide ali on je šmekerski odgovorio “Pravi džentlmen nikada ne napušta svoju damu“, čime je dao do znanja svima da za njega postoji samo Juventus.

Danas kapiten (ne bivši jer će on to uvek biti) stare dame puni 46. godina i mi mu želimo sve najbolje, jer je samo to i zaslužio svojim postupcima, radom i ponašanjem.

Pripremio Luka Pejušković.

Iz emisije Fanatik Sport, rubrika Kalčomanija – subotom u 11h, na lovalova radiju.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio