Koliko vode toliko i zdravlja

„Da li bi pored svega na stolu ti pio vodu?!“ – pitao ga je otprilike već trinaesti put, verovatno ni ne sećajući se da je proteklih dvanaest puta, sa njim nazdravljajući, nategao na eks. 

Rakija izgleda kao voda, a voda ne miriše kao rakija, pa je Čedo jedno vreme ćutke pio vodu umesto rakije, ne zato što je hteo da prevari Straleta preko puta, koji ga je konstantno zadirkivao da piju zajedno, već zato što je mislio da ima koronu, jer ne oseti ni ukus ni miris rakije. Najgore od svega je to, što je Strale pio iz iste boce, ali je očigledno na njega drugačije delovalo, pa je na Straletov nagovor, Čeda morao da sipa i harmonikašu, čiji orkestar je bio krivac zato što je pola slave na stolicama igralo.

E sad, harmonikaš kao iskusni zabavljač, s osmehom je prihvatao Čedovu igru, misleći da ga ovaj štiti od napadnog Straleta, koji svako malo nazdravlja sa svima na slavi, te mu sipa vodu umesto rakije ne bi li mogao da odsvira kako treba do kraja slave. Toliko ga je zgotivio da mu je sve muzičke želje ispunjavao, a nije hteo dinar da mu uzme. S druge strane, Strale je vadio za svaku drugu pesmu hiljadu dinara.

I eto, na kraju je voda dobro donela svima.

Domaćinu nisu popili sve, pa mu je ostalo za drugi dan slave, Strale ne zna ni šta ga je snašlo, usput dok je vozio kući, policija ga je zaustavila i pustili su ga pošto je duvao nešto iznad nule. Kasnije je pričao kako policija ima pokvaren alkometar i da je on imun na rakiju. Imao je par ozbiljnih pijanstava dok mu Čeda nije rekao istinu. Harmonikaš je zapamtio Čedu kao dobrog čoveka, koji mu je slučajno, šmekerski te večeri izašao u susret, a Čeda je dan nakon slave otišao da se testira na koronu i sve je bilo u redu sa zdravljem.

Subota 14.novembar, za mnoge neradni dan, može da bude i dan za izlet ili za slavu. Pre podne maglovito, uz minimalnu temperaturu do 5C, sunce će izaći oko 9 i trajaće do nekih 15h, doprinoseći za maksimalnih 12C. Vetar će duvati brzinom do 1,5 metar u sekundi.

Ž. Savin

Na slici Zaovinsko jezero na Tari.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio