Danas kada je vanredno stanje

Četvrtak, dan koji posvećujem vrednim ljudima. Neću da pričam o istini i lažima, svako ima pravo da misli ili govori kako mu je volja. 

Vreme za istine i laži je uvek, a ja mislim da ovo vreme pripada medicinskim radnicima, oni su na najvećem ispitu. Sada, više nego ikad, gleda im se svaki korak, veština i znanje, to je od presudnog značaja, ali i odnos prema poslu, ljudima i humanosti. A sa njima i mi, u ovim vanrednim uslovima, polažemo ispit ljubavi, empatije i solidarnosti.

I dok se narod prepire, svađa i ubeđuje da li korona postoji ili zaraženi lažu za platu. Da li se najbližima plaćaju veliki novci da bi potpisali kako su im zbog korone umrli najmiliji i da se zbog 5G antena pojačava dejstvo ovogo virusa, da ne kažem bakterije, pošto se i o tome priča. Da li su vakcine čipovane i da li nas ubija Bil Gejts finasirajući ceo ovaj cirkus, dok se brojevi umrlih od jedne ili druge bolesti upoređuju ili se likuje na, uslovno rečeno, geškama kriznog štaba. Da nas lažu i koliko su plaćeni doktori, političari, mediji i da lažemo jedni druge.

Za to vreme, u bolnicama se odvijaju sasvim druge priče. Borba prsa u prsa na prvoj liniji fronta i uvek isto pitanje. Kada će prestati ova pošast?

Bolnice su pune zaraženih, ambulante pune uplašenih. Svi oni, tražeći pomoć, uzdaju se u znanje i spremnost medicinskih radnika. Ipak je u pitanju život, a još uvek niko sa sigurnošću ne zna da kaže šta nas to napada. Sa strpljenjem i sa velikom snagom i voljom radi se sa bolesnima. Neko „prehoda“ bolest, nekom je malo falilo da izgubi život, a neki nisu imali te sreće.

Zato, pre nego što neko od vas podeli neki video, napiše neki tekst, ismeje nekog doktora, medicinsku sestru ili brata. Pre nego što opljujete odluke o smanjenom kretanju i okupljanju, pre nego što u prkosu odbijete da nosite masku, i izvređate nekoga ko veruje, da ne spominjem one koji znaju da virus postoji, obiđite ambulante i bolnice. Stanite negde sa strane i posmatrajte ih 10 do 12 sati. Toliko im uglavnom traje jedna smena.

Ne morate im pomagati, samo sedite i posmatrajte ih, odeveni u medicinska odela i zaštitnu opremu protiv korona virusa. Onako, kao oni, samo bez obaveze.

Četvrtak, 3.decembar u Subotici, kažu biće ispunjen povremenim pljuskovima i duvaće jači vetar, brzine čak 8,6 metara u sekundi. Minimalna temperatura -3C, a maksimalna 6C.

Ž. Savin

 

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio