Petkom je svima dobro

Išao sam iza dve starije gospođe, pored jedne osnovne škole, baš u vreme kada su deca dolazila u školu. Izgledale su potpuno demode, što je negde i uobičajeno za žene u tim godinama ali su toliko sampatično gestikulirale u svom tom čavrljanju, da sam morao malo da oslušnem o čemu pričaju.

-„Prosto je neverovatno kada vidiš decu kako trče u školu, radujući se da će da vide svoje drugare i učiteljice.“ – reče jedna od njih, oduševljena što se deca utrkuju da što pre stignu do škole. – „Ako se deca ovoliko raduju školi daleko ćemo dogurati“ – rekla je druga i nastavila – „Znaš drugarice, nije sve do roditeljskog vaspitanja. Deca školu zavole i zbog učitelja. Ako je dobar predavač i dobar čovek, lako može da ostvari takav odnos sa učenicima, da oni jedva čekaju novi dan u školi.“

Imao sam dobru učiteljicu.

Ja ustvari volim petak. Žuriš da uradiš sve poslove za tu nedelju i moliš boga da vikend što sporije prođe, razmišljajući o tome šta ćeš sve da radiš. Valjda to ide sa godinama, jedva čekaš slobodno vreme.

Jedan klinac je išao lagano, pa sam ga pitao zašto svi tako jure u školu, spreman da ga pohvalim posle njegovog odgovora – „Veruju da će ako požure i petak brže proći i onda ceo dan čekaju da se što pre završe časovi i mole boga da im vikend bude dugačak.“ – odgovorio mi je mali pametnjaković u jednom dahu i ušao u školu.

Ostao sam da gledam za njim, razmišljajući o tome kako se razlikujemo samo po godinama i po izgledu. Nasmejah se, bilo mi je drago zbog toga, a petak mi je postao još omiljeniji dan.

Samo da što pre prođe i onda vikend.

Petak 04.decembar, sa minimalnom temperaturom do 4C, a maksimalnom do 10C. Iako će pasti kišica i duvati vetar brzine do 10 metara u sekundi, najavljuju toplije dane za vikend, u odnosu na radnu nedelju.

Ž. Savin

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio