Produhovljenost

Lako je nekom svešteniku sa Tibeta koji po vasceli dan sedi i razmišlja, da izrekne ili napiše promoćurne misli.

Hajde da ga vidim kako će da meditira ako ima obavezu da ustane rano ujutro, ode na posao i zaradi dovoljno za porodicu koju je prethodno osnovao, obećavajući da će u svakom momentu imati odgovore na raznorazne zahteve i pitanja svojih ukućana. Biti njihova potpora i ikona sigurnosti i spokoja.

Misliti o pčeli koja leti sa cveta na cvet i tom prilikom napravi milion zamaha svojim krilima, stvarajući zdravlje na sve strane, pa sve to upoređivati sa jednim skromnim životom čoveka, koji ceo život juri svoje i snove ljudi koje voli, potpuno je suludo. To je kao priča o Ferdinadnu, biku koji je ceo svoj život mirisao cveće, sve dok ga nije ubola pčela. Onda je upao u arenu i porazbijao sve, pa iako nije želeo, silom prilika je postao sve ono što čovek sličan nama mora da bude, jer se od njega to očekivalo. Postao je bik.

A tibetanac se odrekao života kojih se mi čvrsto držimo, izborivši se prethodno sa svojim slabostima i postigavši mir koji mi verovatno nikad nećemo dostići. Ali je nama, koji imamo mogućnosti da osetimo sreću, pa i nesreću kakvu on nikad neće osetiti, jer oko sebe stvaramo svoj sopstveni svet sa voljenim osobama, prijateljima i decom koja liče na nas, ostavio alternativu i mogućnost usporedbe svih životnih prilika. Kome je bolje ne znam ali sam siguran da ćemo se svi složiti da je najlepši život koji trenutno živimo.

U to ime, živeli!

Budete li meditirali ceo dan, izbeći ćete sredu, koja će u Subotici biti kišovita sa minimalnom temperaturom do 2C, a maksimalnom do 9C i duvaće vetar brzine do 10 metara u sekundi, s tim da možete propustiti dosta interesatnih pa i napetih momenata.

Ž. Savin

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio