Napravljena aplikacija za pametni telefon koja kontroliše šta se dešava u stakleniku

Sistem koji je stvoren pruža priliku da proizvodi povrće bez mnogo muke i znanja i to ne samo u baštama, već i u zgradama. Posadite i uberete paradajz, krastavac ili neko drugo povrće i voće u automatizovanoj staklenoj bašti, a sve ostalo regulišete preko aplikacije za pametni telefon. 

Pametna staklena bašta je od metalne konstrukcije i staklenih prozora, koje je moguće otvarati ili zatvarati u skladu sa vremenskim uslovima. Na tlu je folija koja štiti biljke od štetočina, a ispod nje se nalaze creva kojima dohrana i voda dolaze od rezervoara postavljenih nadomak staklenika do svake od biljaka u njemu.

Mozak ove pametne staklene bašte smešten je u sandučetu pored ulaza u kome se nalazi baterija i ruter koji omogućava komunikaciju između bašte i mobilnog telefona. Raspoređeni su senzori za temperaturu, svetlost, vlažnost vazduha i zemljišta koji šalju informaciju kontroleru (sistemu) šta je biljkama potrebno.

Bašta sama reguliše temperaturu, količinu svetlosti, prehranu za biljke i navodnjavanje, a svakih 10 minuta bašta se `javlja` platformi i  svi ti podaci se upisuju. Na osnovu toga prozori će se sami otvoriti ukoliko je temperatura previsoka, a mreža koja štiti biljke od prevelike količine svetlosti automatski će se navući ako platforma prepozna da biljke dobijaju više sunčeve svetlosti nego što je poželjno.

Ovaj sistem može da radi i po unapred pripremjenom programu, od sadnje do branja, pa je olakšavajuća okolnost za mlade koji bi želeli da se bave povrtarstvom.

Foto: bbc.com/serbia

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio