Od sutra novi paket pomoći prethodi nizu davanja sve do decembra

Prve isplate iz trećeg paketa pomoći države Srbije kreću 28. jula, pre svih za autoprevoznike, zatim sledi isplata slobodnih umetnika, ugostitelja, penzionera, a na jesen i ostatak davanja svim građanima Srbije od 30 i 20 evra.

Autoprevoznicim već sutra sleduje 600 evra po autobusu kao četvrta rata, dok će još dve rate biti isplaćene u naredna dva meseca. Novčanu pomoć će ukupno dobiti 654 privredna društva. Sledi isplata slobodnima umetnicima 6. avgusta kao poslednja rata minimalca od 30.900 dinara. Ovu pomoć mogu da dobiju samo samostalni umetnici čiji je status utvrđen od strane zvaničnog udruženja u kulturi.

Drugi puni minimalac za ugostitelje i zaposlene u turizmu isplaćuje se 16. avgusta i to je poslednja rata isplate u iznosu od 30.900 dinara. U okviru ove uplate uključena su i davanja za turističke vodiče po uredbi usvojenoj u aprilu, kada je propisano da će im biti uplaćena dva minimalca (u julu i avgustu). Sredstva se dodeljuju po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekat isplatio zaradu za decembar 2020. godine i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

U septembru će penzioneri dobiti još 50 evra, pa se tom uplatom ukupna pomoć za najstarije građane penje na 110 evra, računajući i onih 30 evra.

U novembru i decembru svi građani Srbije dobiće 30, odnosno dodatnih 20 evra za šta će biti potrebna dodatna prijava.

Ukupna vrednost trećeg paketa pomoći iznosi 266 milijardi dinara. Do sada su isplaćena 3 minimalca za više od 1,2 miliona građana, 60 evra za se nezaposlene, prvih 30 evra za 5,7 miliona građana kao i 3.000 dinara za sve vakcinisane.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio