Baka i deka servis mogu da odahnu, počela je škola

Školarci, roditelji i zaposleni u školama, dugo su čekali ovaj dan. Vreme je za školu.

Novo okruženje, novi drugari, nove priče i strah od nepoznatog, sve to čeka đake prvake u narednim danima. Roditelji se kroz suze opraštaju sa decom koja pogledom traže svoje roditelje dok ulaze u učionice sa svojim novim drugarima. Fotografije na društvenim mrežama i poruke pune ponosa otkrivaju koliko su roditelji istovremeno ponosni i zabrinuti za svog đaka prvaka, znajući da je to velika promena za njihovo dete, pritom ne znajući kako će se ono snaći u novoj sredini.

Ono se prvi put nalazi u potpuno nepoznatom prostoru, sa nepoznatom učiteljicom i grupom nepoznate dece. U ovakvom okruženju, nemoguće je očekivati da će se dete osećati sigurno i bezbedno, iako su tokom leta razgovarali sa svojim detetom kako je u školi lepo i da je učiteljica divna i nasmejana.

Tako je dete pod utiskom jedva čekalo današnji dan, njegovo veličanstvo 1. Septembar.

Nastava u školama za najmlađe u Srbiji odvija se redovno, bez podela po grupama i sa časovima u trajanju od 45 minuta, uz nošenje maske tokom razgovora i poštovanje distance od 1,5 metara, dok je za starije osnovce tj. učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, jedan dan onlajn, a drugi neposredna nastava. Postoji i treći plan nastave koji će biti primenjen za epidemiološki najugroženije sredine gde će srednjoškolci imati onlajn a osnovci kombinovanu nastavu. U slučaju potrebe, planirano je da đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole idu na časove od 30 minuta i, kao i prošle godine, dele se na grupe manje od 16 učenika.

Bilo kako bilo učiti se mora i nastava će se pohađati u skladu sa propisima kriznog štaba i lokalnih samouprava.

Srećno dragi đaci i pamet u glavu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio