Svečanom sednicom počelo obeležavanje dana grada Subotice

Nakon podizanja zastave kao obeležje grada, na svečanoj sednici u gradskoj kući uručene su diplome i plakete počasnim građanima Subotice.

Tako je zvanično počela manifestacija proslave Dana grada koji je odlukom Marije Terezije 1. septembra 1779 godine postao slobodan kraljevski grad.

Kako je u svom obraćanju istakao Gradonačelnik Stevan Bakić 630 godina je prošlo od kako se Subotica kao takva spominje u istorijskim spisima, a to svedoči o bogatoj istoriji ovog grada u vekovima pre njegovog uzdizanja u status koji je dobio proglasom Marije Terezije pomenutog datuma. Nakon toga je dobitnicima čestitao zvanje počasni građanin Subotice i priznanja „Pro Urbe“.

O istoriji Subotice je govorio i predsednik skupštine grada dr. Balint Pastor koji je dodao da je ova godina puna godišnjica jer se Subotica u spisima spominje već 1391. a da je pre 242 godine od strane Marije Terezije proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Takođe je poručio da je ovo grad svih nacionalnih manjina i  da treba svi da budemo složni i ponosni na to što smo svi zajedno Subotičani.

Ove godine priznanje „Pro Urbe“ za istaknuta dela i zvanje počasni građani Subotice dobili su Tomislav Karadžić, privrednik i počasni predsednik Fudbalskog Saveza Subotice, zatim dr. Endre Šili akademik, Ildiko Lovaš, profesorka Mađarskog jezika i književnosti i Subotičanke Dana Radomirović, Josipa Rončević i Tijana Mijović koje su na društvenim mrežama osnovale neformalno udruženje „Naše malo nekome je sve“ i time pomogle mnogim siromašnim porodicama u Subotici.

Povodom proslave Dan Grada koja traje 4 dana, planirano je 32 manifestacije od kojih su sjajno ispraćena najveća dešavanja i to 29. avgusta trka „Trči Kroz istoriju“ 4. Subotičkog polumaratona, 31.avgusta koncert Subotičkog simfonijskog orkestra, 1. septembra koncert Ace Pejovića a nakon toga i spektakularnim vatrometom, dok će večeras 2.septembra od 20:30h Subotičani uživati na koncertu Mađarskog rokenrol umetnika Fenju Mikloša.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio