Krajem novembra pošumljavanje Segedinskog i Beogradskog  puta

Udruženje građana „Zelena oaza – Subotica“ u saradnji sa organizacijom ITSubotica2030, krajem novembra organizuje zajedničku akciju podizanja drvoreda na dve lokacije u našem gradu.Pošumljavaće se Segedinski (20. novembra) i Beogradski  put (27. novembra). Reč  je o nekih 7 kilometara puta, sa obe strane,  i biće zasađeno oko 2800 sadnica.

Kako navode ove dve organizacije, cilj akcije nije samo unapređenje pejzaža, već namera  da se pošumljavanjem poboljša kvalitet vazduha  u  gradu, spreči erozija zemljišta,  izgradi vetrozaštitni pojas i drugo. 

Na ovom linku pomeranjem „slajdera” levo ili desno moguće je videti kako ove deonice izgledaju sada, a kako će izgledati posle sadnje. https://www.itsubotica2030.rs/posumljavanje-segedinskog-i-beogradskog-puta

Iz udruženja građana Zelena oaza i organizacije ITSubotica2030 pozivaju sve kompanije koje posluju na teritoriji Subotice i okoline da se priključe ovoj akciji tako što će donirati sredstva za kupovinu sadnica i njihovo kasnije održavanje. 

– Grad Subotica takođe podržava ovu akciju, a javno komunalno preduzeće Čistoća i Zelenilo brinuće i održavati sadnice na svim lokacijama gde budu posađene. Sadnice se nabavljaju iz Goranskog rasadnika, te je sa tim zaokružena potpuno lokalna, tj subotička priča. – rekao je Mihajlo Ždrnja, predednik udruženja Zelena Oaza Subotice.

Kada je reč o pošumljavanju, ovo nije prva akcija koju sprovodi Zelena oaza. I ranije je to bio slučaj, pa je tako jedna od najvećih akcija bila saniranje, čišćenje i sređivanje divlje deponije u NovomŽedniku, odnosno njeno zatvaranje i na kraju pošumljavanje u saradnji sa poznatim subotičkim kompanijama, kao i podizanje 2 km drvoreda između naselja Stari Žednik i Đurđin. Namera ovog udruženja jeste da se na nivou grada Subotice objedine svi ljubitelji i borci za lepšu i zdraviju životnu sredinu. Jedan od ciljeva udruženja jeste podizanje preko 120 km drvoreda uz lokalne i regionalne putne pravce u narednim godinama na teritoriji opštine Subotica, ali i u samom gradu. 

Organizacija ITSubotica2030 nastala je ove godine na inicijativu subotičkih IT kompanija i obrazovnih ustanova sa namerom da Subotica postane prepoznatljiv IT centar sa živom privrednom i kongresnom scenom, ali i da pomogne u razvoju društvenih i ekoloških aktivnosti  u gradu koje će učiniti Suboticu idealnim mestom za život, studiranje i rad. Osnovale su je kompanije Infostud grupa, Auxality, Studio Present, ICB Tech, Concord Soft, Infora, i obrazovne ustanove Visoka tehnička škola i Ekonomski Fakultet.

Sve kompanije koje žele da se uključe u ovu akciju mogu kontaktirati Mihajla Ždrnju iz udruženja Zelena oaza na mejl [email protected] ili telefon 0645055530.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio