Kon: Korona više nije bolest kao na početku

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa ne veruje da će korona virus imati snagu da ponovo počne da se diže. „Ja sam lično optimista.

Mislim da će doći do usporavanja. Po meni, u najgoroj varijanti moglo bi doći do privremenog prekida tog pada, do zaravnjenja, ali to je najgora varijanta. Jednostavno, ne verujem da će virus imati snagu da ponovo počne da se diže, ali to su samo pretpostavke. Mi svakako možemo da kažemo da će biti pada ne samo tokom ove, nego i naredne nedelje samo je pitanje kojom brzinom, a posmatraćemo šta će se dalje dešavati“, rekao je on za Telegraf.

Prema njegovim rečima to više nije bolest ista kao što je bila na početku. Kaže i da kada bismo imali 80 odsto vakcinisanih moglo bi da dođe do ukidanja kovid propusnica, a da je najteži i najveći zadatak da se vrati apsolutno poverenje u imunizaciju kao temelj čitavog javnog zdravlja. Objašnjava da ako ne dođe do ozbiljnog usporavanja i zaustavljanja pada, onda možemo da budemo još više optimistični i da očekujemo da će pad dalje da se nastavi. „Teoretski, možemo da očekujemo da u drugoj polovini marta dođemo do trocifrenih brojki, a u drugoj polovini aprila dvocifrenih. Naglašava, ipak, da je nasigurnija prognoza za naredne dve nedelje. Situaciju jedino može da nam pogorša da podvarijanta omikrona – stelt preuzme dominaciju, ili da se pojavi neka nova varijanta“, rekao je Kon.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio