Ministarstvo pozvalo na prestanak zloupotrebe dece u političke svrhe

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je danas sve medije da prestanu da zloupotrebljavaju decu i krše prava deteta u medijske i političke svrhe.

Takođe, mediji su pozvani da se uzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog pisanja kada su deca u pitanju.“Dečiji identitet i informacije o identitetu deteta, koji postaju dostupni javnosti, dodatno ih ugrožavaju, rušeći im privatnost i dostojanstvo u sredini gde žive, pogotovo u slučajevima kada su oni žrtve“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo podseća sve medije i medijske aktere da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se, u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, intelektualnom, emotivnom i socijalnom razvoju maloletnika. Takođe, kako se ističe, u Zakonu izričito stoji da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes. „Još jednom ukazujemo svim učesnicima u medijskoj sferi na to da se u svom izveštavanju moraju voditi etičkim i profesionalnim standardima“, navelo je Ministarstva kulture i informisanja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio