Poziv za glasanje našim državljanima u inostranstvu

Povodom predstojećih vanrednih parlamentarnih i izbora za poslanike u Narodnoj skupštini, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pozvalo državljane Srbije koji žele da glasaju u inostranstvu, da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, a najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta u ponoć) podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu, navodi se u obaveštenju. Zahtev za glasanje u inostranstvu rmora da sadrži lične podatke, kao i podatke o boravištu u inostranstvu, a diplomatsko-konzularno predstavništvo će ga dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu, precizira Ministarstvo državne uprave. Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za glasanje u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u isti.

Zahtev za upis, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja. Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio