Šest pari vozova na relaciji Subotica – Segedin

Obnova pruge Subotica-Segedin će biti veliki pomak u železničkom saobraćaju u odnosu na ranije stanje, piše na zvaničnom sajtu opštine Reske u Mađarskoj. Obnova pruge na srpskoj strani se bliži kraju, na mađarskoj strani se, međutim, tek uklanjaju stare šine.

Ovaj razvojni projekat će u fazi potpunog zatvaranja pruge Budimpešta–Kelebija zbog obnove omogućiti da se zaobilaznim putem organizuje tranzitni teretni saobraćaj i poboljšaće interregionalne veze između Segedina i Subotice. Kapacitet pruge će posle završetka radova biti veći u pogledu transporta i robe i putnika. Vozovi će na ovoj deonici saobraćati maksimalnom brzinom od 120 km/h, pruga će biti opremljena najsavremenijim pratećim uređajima, stanicama sa parkiralištima, a njome će se upravljati iz Segedina. Što se voznog reda tiče, mogućnosti su ograničene zbog graničnog prelaza.

Planira se da između Subotice i Segedina, dakle na međunarodnoj pruzi saobraća šest pari InterCity vozova na dan, uz još 9 pari između Reske i Segedina. Zbog izgradnje pruge Budimpešta-Kelebija će se posle završetka radova teretni vozovi preusmeriti na ovu prugu. Posle će punim kapacitetom proraditi putnički saobraćaj. Na mađarskoj strani su radovi na otklanjanju starih šina počeli tek u decembru, a izgradnja počinje na proleće. Zbog kašnjenja projekta se u segedinskoj štampi nagađa kada će se konačno moći putovati između Segedina i Subotice. Portal szegeder.hu podseća da je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto novembra prošle godine izjavio da će pruga biti gotova do kraja 2022. godine. Pošto su, međutim, radovi počeli sa zakašnjenjem, a izvođač ima na raspolaganju 24 meseci da završi projekat, znači da bi pruga mogla biti gotova tek na jesen 2023-e. Obzirom na to da je skoro duplo duža deonica u Srbiji izgrađena za nepunih godinu dana, ipak postoji šansa da se do kraja 2022-e završi i deonica na drugoj strani. Nagađa se i o tome kakvi će vozovi saobraćati na novoj pruzi, između ostalog se spominje i tip tram-train, tj. mešavina voza i tramvaja, kakav već postoji na mađarskoj strani.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio