Stanić: Nema potrebe za pravljenjem zaliha

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u Privrednoj komori rekao je za RTS da nema potrebe da stanovništvo pravi zalihe zbog situacije u Ukrajini, jer se lako mogu naći alternativni načini snabdevanja.

Ovo nije događaj kao u početku pandemije kada je došlo do prekida lanca snabdevanja, istakao je Stanić. Posle vesti da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini, cena nafte je skočila na skoro 104 dolara za barel, a porasla je i cena prirodnog gasa za 4,7 odsto, kao i cena zlata na 1.942 dolara za uncu. Na maksimumu je i cena sirove američke nafte, čak 97,40 dolara, najviše od avgusta 2014. godine. Stanić objašnjava da će se formirati pomoć našim kompanijama koje sarađuju sa tržištem Ukrajine, kako bi se našao način da im se pomogne što se tiče uvoza i izvoza robe, slično poput pomoći na početku pandemije.

„Imamo oko 700 kompanija koje izvoze u Rusiju, 850 miliona evra izvoza, a 150 miliona evra u Ukrajinu što je dosta manje“, naveo je Stanić. Prema njegovim rečima, zbog situacije u Ukrajini je neizvestan izvoz u tu zemlju, što za Rusiju trenutno nije slučaj, ali zbog pada rublje, cena naše robe će porasti, odnosno neće biti konkurentna. „Nismo očekivali ovakav razvoj političke situacije, ali kad imamo ovakvo stanje onda reaguju cene i energenata i hrane“, naveo je Stanić, dodajući da postoji trend inflatornog pritiska i zbog tranzicije ka zelenoj energiji, rast potreba za hranom, a ovaj događaj je povezan i sa energentima i sa hranom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio