Aplikacija koja će vas upoznati sa beogradskim spomenicima

Više od 300 stotine spomenika kulture nalaze se u Beogradu. Među njima više od 50 je od izuzetnog istorijskog značaja za našu zemlju.

Kako RTS navodi, Zanimljivosti o nastanku spomenika, ali i njihov turistički potencijal prepoznao je tim mladih koji je napravio aplikaciju „Belgrade Monumental“ pomoću koje možemo da saznamo sve o gradskim spomenicima. Stefan i njegov tim napravili su aplikaciju pomoću koje možemo dobiti sve podatke o spomeniku koji vidimo. Na ideju su, kažu, došli kada su posetili Kopenhagen. Oduševili su se tim gradom i spomenicima o kojima nisu znali ništa.

„Napravili smo prvo spisak svih spomenika u Beogradu. Onda smo angažovali jednu našu drugaricu koja je, inače, pisac, i napisala je divne tekstove o svim tim spomenicima koji postoje. Onda smo slikali sve te spomenike i sve smo to sklopili u aplikaciju, sa ciljem da svako ko prošeta, kada je ovako lep i sunčan dan, da li to bila majka sa detetom ili neki turista, može da vidi ko su ti ljudi na spomenicima, čime su zaslužili da se tu nađu i da saznaju nešto lepo i zanimljivo o Beogradu“, objašnjava Stefan Branković, jedan od autora aplikacije Belgrade Monumental.

„Aplikacija je jako jednostavna. Ima dva ekrana – na prvom ekranu postoji mapa Beograda, sa map binovima koji označavaju gde se koji spomenik nalazi i koji je to spomenik. Kada se spomenik selektuje, otvara se novi ekran na kome se vidi slika osobe sa spomenika“, dodaje Stefan.

Kao priznanje za trud, stigla je i nagrada od magazina “PC press”. 

Foto: privatna arhiva

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio