Kako možemo sada da putujemo?

Građani Srbije su do skoro bez kovid papira mogli da putuju isključivo u Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu, a sada je ovaj spisak sve duži pošto su mere na granicama ukinuli i Slovenija, Rumunija i Crna Gora. Ulazak u Grčku od skoro je olakšan pošto je ukinut obavezni PLF formular koji je morao elektronski da se popuni dan pred putovanje.

Italijani su posle godinu dana, uz određene uslove, otvorili vrata za srpske turiste, mere su ublažili i Španci i Austrijanci, a isto najavljuju u narednom periodu i Francuzi. Na snazi za putovanja ostaje EU digitalni zeleni sertifikat koji sadrži sve vaše podatke o vakcinaciji, preležanoj koroni i testiranjima, saznaje Prva.rs.  

Austrija

– potvrdom o vakcinaciji „fajzerom“, „sinofarmom“, „astra-zenekom“ i „modernom“, ali se ne priznaje „sputnjik V“. Potvrda važi 180 dana od druge doze, odnosno 270 dana od buster doze – uverenjem da ste u poslednjih 180 dana preležali korona virus – negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim ne starijim od 24 sata – bez jednog od ovih uslova je moguć ulazak, ali uz 10-dnevni karantin Napomena: U Beču i dalje važi 2G pravilo, odnosno za ulazak u restorane, kafiće, neophodna je potvrda o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, a u ovu svrhu se ne priznaju ni „sinofarm“, ni „sputnjik V“.

Grčka

– potvrdom o vakcinaciji da ste drugu dozu primili u poslednjih devet meseci, dok sa busterom nema ograničenja. Priznaju se sve vakcine koje su kod nas u upotrebi – potvrdom o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci – negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim ne starijim od 24 sata – od 14. marta više nije potrebno popunjavanje PLF formulara.

Nemačka

– potvrdom o vakcinaciji nekom od vakcina koje su priznate u EU – „fajzer“, „moderna“ i „astra-zeneka“, dakle ne priznaju se „sinofarm“ i „sputnjik V“. – kombinacije vakcina koje nemaju dozvolu EU nije moguća (npr. dva „sinofarma“ i jedan „fajzer“), neophodne su dve doze gore pomenutih odobrenih cepiva.Slovenija

Italija

– PLF formularom, digitalnim obrazcem za praćenje putnika – potvrdom o vakcinaciji, ali da nije prošlo više od šest meseci od poslednje doze. Priznaju se „fajzer“, „moderna“ i „astra-zeneka“, prihvataju se kombinacije cepiva, ali je samo važno da je poslednja doza bila neka od pomenutih vakcina. – potvrdom o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci – negativnim PCR testom ne starijim od 72, odnosno brzim antigenskim ne starijim od 48 sati.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio