Novina u Prirodnjačkom centru u Svilajncu

Prirodnjački centar u Svilajncu posle zimske pauze počeo je novu sezonu i to sa dve nove izložbe i dopunom jedne postojeće.

Sa poboljšanjem epidemijske situacije zaposleni već ugovaraju i posete u okviru đačkih ekskurzija kojih protekle dve godine nije bilo. Prema navodima RTS – a, Nebesko kamenje, Mosasaurus i Interaktivna stena novine su u Prirodnjačkom centru u Svilajncu. Izložba “nebesko kamenje” opisuje šta su meteoriti, te daje odgovor na mnoštvo pitanja u vezi njih. U kolekciji meteorita nalazi se i najveći pronađeni meteorit u Srbiji poznat kao „dimitrovgradsko gvožđe“. Iako naizgled skromnih dimenzija sa prečnikom od 45 centimetara izgledom može da zavara jer je težak čitavih stotinu kilograma.

Pronađen je 1955.godine. Izložba pod nazivom “Morski gmizavci” dopunjena je originalnim fosilom mosasaurusom, koji je živeo pre nekih 70 miliona godina. Od ove sezone posetiocima je na raspolaganju i interaktivni kiosk, specijalna digitalna tabla na samom ulazu u muzej, preko koje može da se zakaže tura u pratnji vodiča.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio