Ršumović: Podstičite razvoj dečje kreativnosti

Ljubivoje Ršumović kaže da deci uvek treba podrška i ne treba ih grditi zbog zanimacija koje donose nove tehnologije, već da treba naći način kako da podstičemo njihovu kreativnost i literalno stvaralaštvo.

Ršumović je istaknuti dečji pisac, srpski književnik i pesnik, ali i autor kultnih dečjih emisija, među kojima je svima dobro poznata „Fazoni i fore“. Ističe da deci, osim ljubavi, uvek treba davati podršku. 

„Nećemo mi imati buduću Desanku Maksimović ili budućeg Branka Ćopića ili Duška Radovića, ako u školi učitelji i natsavnici ne porade malo više sa decom da ih zainteresuju za literalno stvaralaštvo. Deca sada imaju jednu drugu zanimaciju i ne treba ih grditi zbog toga. Oni imaju te elektronske spravice, ja ih nazivam maloletnima, jer uvek me pitaju da li mobilni telefoni i kompjuteri mogu da pobede knjigu, kao da deca više ne čitaju, što nije tačno. Deca čitaju i ono što im se zada i ono što ih interesuje“, kaže Ljubivoje Ršumović.

„Već u obdaništu, u vrtiću, a u porodici naračito počinje vaspitavanje i vajanje ličnosti čovekove, ličnosti tog mladog čoveka, koji je tek rođen. Ako je čovek dete do 18 godine, onda do 18 godine treba obratiti posebnu pažnju na formiranje ličnosti, to znači da u osnovnim i srednjim školama nastavnici moraju da budu obučeni, prosvetni radnici moraju da se usavršavaju u toku rada sa mladim ljudima“, kaže Ršumović.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio