Šta se dešava kada vežbamo samo par minuta dnevno?

Da li vežbate svakodnevno, ili barem tri puta nedeljno? Koja je vaša omiljena sportska aktivnosti kojoj se rado vraćate iznova?

Da li ste dosledni i istrajni za vreme treninga? Naučno je dokazano da fizička aktivnost poboljšava psihičko I telesno zdravlje, te takođe ima pozitivan učinak na kognitivne sposobnosti pojedinca. Nedavna studija objavljena u časopisu Translational Sports Medicine pokazuje da samo dva minuta vežbanja dnevno može poboljšati pamćenje i učenje kod mladih osoba.

Istraživači su pomno pregledali 13 različitih istraživanja koja su se usredsredila na dobrobiti rekreacije na učenje. Pritom, korišćeni su različiti testovi. Aktivnosti u fokusu bile su šetnja, trčanje ili vožnja biciklom. Učesnici istraživanja bili su u dobi od 18 do 35 godina. Rezultati su pokazali da 2 minuta treninga ima dejstva! Vežbanje srednjeg do visokog intenziteta u trajanju od 2 minuta do jednog sata povoljno utiče na učenje i pamćenje, kao i kognitivne funkcije vezane za koncentraciju, rešavanje problema i planiranje te dugoročno pamćenje.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio