160.000 evra za čistu vodu u Bačkim Vinogradima, Hajdukovu, Nosi i Šupljaku

Meštani naselja Bački Vinogradi, Hajdukovo, Šupljak i Nosa su decenijama u nazad opravdano prigovarali kako nemaju vodovodnu mrežu, iako su neka od ovih naselja stara čak hiljadu godina.

Povodom ovog problema predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je obišao ova naselja kako bi upoznao meštane sa novonastalom situacijom, a u Bačkim Vinogradima na lokaciji postrojenja za prečišćavanje vode za piće održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio projekat proširenja vodovodne mreže ovog naselja kao i izgradnju vodovodne mreže Hajdukova, Nose i Šupljaka, odnosno mikroregionalnog vodovodnog sistema.

– Posle više decenija, uspeli smo da napravimo prvi korak! Projekat za izradu projektno-tehničke dokumentacije izgradnje, odnosno proširenja vodovodne mreže u ova četiri naselja dobio je iznos od 59 miliona forinti na konkursu Zelenog centra za Zapadni Balkan kojim upravlja Ministarstvo za inovacije i tehnologiju Mađarske. – počeo je konferenciju Pastor.

Postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Bačkim Vinogradima radi od 2015. godine, a ove godine su zamenjene filterske ispune, međutim pokrivenost naselja vodovodnom mrežom je svega 40%, dok u Hajdukovu, Šupljaku i Nosi ona i ne postoji.

– Dodeljenim sredstvima u iznosu od oko 160.000 evra izradiće se projektno-tehnička dokumentacija, nakon čega će se moći obezbediti neophodna sredstva za realizaciju. Cilj je izgradnja mikroregionalnog vodovoda s centralom u Bačkim Vinogradima. – rekao je dr Balint Pastor.

Zeleni centar za Zapadni Balkan je poslednjih godina podržao i druge projekte u Subotici koji su imali za cilj poboljšanje kvaliteta vode u Palićkom jezeru kao i izradu dokumentacije za sanaciju lokacije bivše fabrike „Zorka“.

Izvor: dr Balint Pastor/facebook

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio