Beogradsko proleće ponovo cveta

Muzički festival zabavne i pop muzike „Beogradsko proleće“ ponovo je sa nama i nakon 26. godina pauze biće održan 29. aprila u „Kombank dvorani“, nekadašnjem Domu sindikata.

U Domu sindikata je sve i počelo 17. i 18. aprila davne 1961. godine. Pobednik prvog festivala bila je pesma „Anđelina“, koju je otpevao Radoslav Graić, drugi je bio Đorđe Marjanović sa pesmom „Nek’ prođe zima“, a bronzom se okitio Marko Novosel sa kompozicijom „Valovi“. Zanimljivo je bilo što tada nije bilo žirija, već je publika sama birala pobednike.

Festival se održavao u kontinuitetu pod istim nazivom do 2000. godine, da bi se nakon pauze ponovo održao 2009, 2010. i 2014. godine ali tada pod nazivom „Proleće u Beogradu“.

Ove godine vraća mu se stari naziv i novi sjaj uz novi zvuk i nova lica. Naime, na konkursu je pristiglo 300 od čega je selektirano 18 do sada neobjavljenih pesama iz Srbije i regiona koje će se takmičiti na festivalu u petak.

To su „Čuvam ljubav“ (Toni Cetinski), „Kompanjero“ (Željko Vasić), „Kada kažeš ljubav“ (Bojana Stamenov i Marko Tolja), „Lastavica“ (Boris Režak), „Plakaćeš“ (Mirza Selimović), „Ljubav“ (Maja Sar), „Posle tebe“ (Dejan Najdanović Najda), „Živim za nas“ (Bojan Marović), „Oprosti mi“ (Filip Žmaher), „Da znaš“ (Lukijan Ivanović), „Beograd, ti i ja“ (Lado Leskovar), „Beli grad“ (Jasna Gospić), „Požuri“ (Igor Simić), „Tirkiz“ (Saška Janković), „Život“ (Davor Jovanović), „Nismo mi isti“ (Bojana Mašković) i „Život“ (Boris Pingović). Sve numere biće otpevane uživo, u pratnji Revijalnog orkestra RTS, koji čini blizu 50 muzičara, a sve će biti uživo emitovano na RTS-u.

U nastavku poslušajte pobedničku pesmu sa prvog „Beogradskog proleća“ održanog davne 1961. godine.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio