Biodizel u Srbiji

U proteklih dve godine sve je češća tema korišćenje biodizela u poljoprivredi, s obzirom da ga ova grana privrede najviše koristi.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Milan Tomić je za radio Beograd 1 objsnio da se kod nas osnovne sirovine za proizvodnju biodizela, suncokret i soja, gaje na oko 450.000 hektara, a uljana repica na svega 25.000 hektara.

Uzimajući u obzir potrebe stanovništva za hranom, za proizvodnju biodizela u Srbiji moguće je koristiti zemljište površine oko 242.000 hektara, što bi omogućilo proizvodnju od oko 242.000 tona biodizela godišnje.

Neke države koriste i otpadna jestiva ulja iz restorana, domaćinstava i prehrambene industrije, što može biti i kod nas slučaj, ukoliko se razvije efikasan sistem sakupljanja otpadnih jestivih ulja. Tako je moguće je proizvesti dodatnih 10.000 tona biodizela godišnje.

Sagovornik je podsetio da smo 2007. godine pokrenuli proizvodnju biodizela, ali je ona 2013. godine obustavljena zbog uvođena akciza na promet biodizela, koji je zbog toga koštao skoro kao gorivo na bazi nafte i tako postao nekonkurentan u odnosu na evrodizel. Tako je proizvodnja biodizela u Srbiji danas svedena na rad mikro pogona malog kapaciteta, koji su, uglavnom, u domaćinstvima poljoprivrednika i biodizel koriste za sopstvene potrebe.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio