Danas je veliki petak – isečak iz emisije „Dobro jutro, Dobar dan“

Subotičani se ponose svojom multikulturalnošću koja se u mnogo slučajeva uvukla u domove žitelja ovog prelepog grada na severu Bačke. Godinama se kroz mešovite brakove, osim kulture, neretko pomešala i religija, te je došlo i do raznolikosti u obeležavanju prazničnih dana. 

Danas je po hrišćanskom verovanju najtužniji dan, jer se veruje da je Veliki petak dan kada je razapet Isus Hrist, a Velikom petku prethodi Veliki četvrtak, dan kada se Hrist sa učenicima vratio u Jerusalim, gde je bila Tajna večera. U nedelju je Isus vaskrsnuo i tako je Uskrs jedan od najsrećnijih praznika u hrišćanstvu.

Po ovom možemo da primetimo da se i u religiji veruje da sreća i tuga idu rame uz rame jedna uz drugu.

– Na današnji dan uglavnom deca farbaju jaja i to najčešće u crvenu boju, jer je ta boja simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, zaštitnik porodice. – rekla je za naš radio slušateljka Suzana.

Ovaj običaj je prisutan i u pravoslavnoj veri.

– Danas moja majka farba jaja, a ja farbam u sledeći petak. Jaja prvo oslikam voskom pa ih onda farbam ili lukovinom ili farbom za jaja. – napisala nam je slušateljka Marina.

– Volim običaje za praznike, to su dani kada se drugačije ponašamo, kada smo sa svojom porodicom, svesni toga da radimo nešto što su i naši preci vekovima radili. Farbamo jaja, držimo se posta i to ne samo što ne jedemo ništa životinjskog porekla i ne pijemo alkohol, već se držimo dobrih misli i lepog izražavanja. – rekla je Snežana.

Predstavnica starijih generacija, tetka Marijana ispričala je za LovaLova radio da će devojke u noći na Veliku subotu sanjati budućeg muža, ukoliko na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod svoj jastuk.

– Ako danas operete kosu, cele sledeće godine vas neće boleti glava ili ako metlom malo pometete kuću, a zatim tu metlu bacite, veruje se da će iz kuće izaći svo zlo. – dodala je Marijana.

Neka mesta poštuju i običaj vezivanja kose devojčicama pod vrbom, kako bi rasla brže.

Na Veliku subotu običaji takođe nalažu da se na taj dan nikako ne stvara velika buka, ne pušta preglasna muzika, a posebno je važno da se izbegavaju psovke i svađe. Crkva ne podržava intimne odnose na Veliku subotu, štaviše i supružnicima su zabranjeni.

Veliki petak je dan žalosti, kao i velika subota ali i uvod i priprema za najveći hrišćanski praznik – Uskrs.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio