Najeli se šunke, samo da ne nestane vode – VREMENSKA PROGNOZA

Iako najavljivano loše vreme za vikend, ipak nije bilo baš tako jako loše, sem vetra koji je kvario uredno isfenirane kose gošćama koje su peške dolazile na raznovrsne kolače, nakon tucanja.  

Bilo je kolača u svakom domaćinstvu danas u Subotici. Pojavilo se i mnogo vernika sa raznim željama u cirkularnim čestitkama na društvenim mrežama. Neko je slavio Uskrs, a neko je navikao da nedeljom ima bogatu ponudu na trpezarijskom stolu. Tek, ono što je najviše uveseljavalo građane je tucanje. Tucalo se na sve strane i to u raznoraznim bojama i varijantama. I komšije su bez problema dolazile na tucanje „glava na glavu, dupe na dupe“, pa ko koga razbije. Jaje koje se razbije pojede se najčešće sa solju uglavnom uz neizostavnu šunku.

Jaja sama po sebi imaju simboliku obnavljanja prirode i života, jer pod razbijenom ljuskom postoji neki novi život, posebno ako je crveno i dato na poklon, ono znači veliku radost i za one koji poklanjaju i za one koji primaju. Mada, skuvano jaje i ne pokazuje neke znake života kada razbiješ ljusku.

Nemačka deca su još u XVI veku, jedva čekala da se pojavi zeka sa jajima, a otkud njima to, niko ne zna. Nego, kad su se isti ti Nemci odselili u Ameriku, tamošnji novi domoroci, pošto su pobili sve stare domoroce, od tog Nemačkog običaja početkom XIX veka napravili su najveći komercijalni simbol Uskrsa. Eto zašto zeka, a ne koka.

Bio je lep dan i bilo je lepo u krugu porodice i prijatelja.

Ponedeljak ili ponedebljak, sami odlučite, nakon saznanja da će biti najhladniji dan u Aprilu mesecu, pritom i prvi radni nakon ovakvog vikenda. Teperatura od 1 do 11 stepeni,  duvaće vetar tek da ohladi perut, nekih 6 metara u sekundi i neće biti padavina. Neće odgovarati meteoropatama i hroničnim bolesnicima jer se očekuje pogoršanje tegoba, naročito kod astmatičara i srčanih bolesnika. Meteoropate pripremite se, ako već nije počelo, na glavobolju, reumatske bolove i neraspoloženje.

Veliki ponedeljak po ovdašnjim običajima rezervisan je za polivanje. Domaćice spremite poklončiće za muške namernike.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio