Posle više od 200 godina, bizoni ponovo na Fruškoj Gori

Jedan mužjak i četiri ženke evropskog bizona koji nose poreklo iz Poljske, već nedelju dana su nastanjeni na Fruškoj gori, koja je postala njihov novi dom, saopšteno je iz Nacionalnog parka „Fruška gora“.

Uz jelena lopatara i muflona na fruškoj gori će od sada živeti i evropski bizoni koji su do nedavno bili potpuno zaboravljena vrsta na ovom području. Oni će biti u četrdesetodnevnom karantinu zbog privikavanja na okoliš.

Ova životinja nije samo značajna za eko sistem fruškogorskog područja, već je prava turistička atrakcija.

Oko 100 godina ranije, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Sledeće godine se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, a stručnjaci procenjuju da će ih u ovom delu sveta biti više od 10 hiljada.
Iz NP „Fruška gora“, smatraju da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove fascinantne životinje.
Zanimljivost vezana za ove životinje dolaze iz Češke gde su iz centra za biologiju Akademije nauka pre par godina predložili Češkoj vojsci da se na deo pašnjaka i livada, koji pripadaju vojsci puste krda evropskih bizona kao svojevrsne kosačice.  Tako bi evropski bizoni zamenili ljude i tehniku za održavanje stotine hektara neiskorišćenih pašnjaka, a samim tim bi se uštedeo ozbiljan novac.

Ova životinja je pogodna zbog toga što i bez pomoći čoveka zimu preživljava u izvrsnoj kondiciji a nije mu potreban nadzor veterinara zbog urođene otpornosti na infekcije.

Foto: nationalgeographic.rs

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio