Za kupovinu polovnih vozila od sada plaćanje poreza dostupno na portalu Plati

Kupci polovnih motocikala, automobila, kamiona ili nekog drugog motornog vozila od ovog meseca sami obračunavaju i plaćaju porez na prenos apsolutnih prava.

Ukoliko ste kupac nekog vozila od drugog fizičkog lica, dostupna vam je nova elektronska usluga „Obračun poreza na prenos apsolutnih prava u postupku prenosa vlasništva nad upotrebljivanim motornim vozilom“.

U četiri jednostavna koraka, nakon unosa ličnih podataka i podataka sa saobraćajne dozvole, dobićete iznos poreza, koji možete odmah da platite na portalu putem kartice, ili možete generisati uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda ili odštampati uplatnicu i obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke. – piše na sajtu euprave.

Prilikom kupoprodaje između dva fizička lica više se ne odlazi u Poresku upravu kako bi se pribavilo rešenje o visini poreza već porez može da se obračuna i plati elektronski, na portalu plati.euprava. Nakon overe potpisa na ugovoru kod javnih beležnika (notara), kupac može otići pravo na šalter MUP-a, kako bi podneo zahtev za novu saobraćajnu dozvolu.

Elektronska usluga plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava nalazi se na linku plati.euprava.gov.rs

Usluga je dostupna samo kod kupoprodaje između dva fizička lica, koja nisu obveznici PDV, osim za prenose prava na vozilima za koja se može ostvariti poresko oslobođenje (ambulantno vozilo, putničko vozilo za obuku kandidata za vozače sa ugrađenim duplim nožnim komandama, putničko vozilo registrovano za taksi delatnosti, putničko vozilo za “rent a car ”. – prenosi sajt euprave.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio