Minimalac obezvređen zbog inflacije

U Srbiji je trenutno na minimalcu oko 400.000 radnika, za 50.000 više u odnosu na prošlu godinu.

Zbog rata u Ukrajini inflacija raste a minimalna zarada u Srbiji sve više gubi na vrednosti, pa sindikati traže nove pregovore i da se minimalna zarada usklađuje dva puta godišnje. Dok poslodavci rešenje vide u progresivnom oporezivanju zarada, ministarstvo rada se još ne oglašava.

Struja i ostale režije uz par kesa punih namirnica iz prodavnice i minimalac je nestao. Sa dve plate mesec je pokriven ali samo za osnovne potrebe. – samo su neke od rečenica koje smo izdvojili od ispitanika.

Potrošačka korpa u poslednja dva meseca prošle godine porasla je hiljadu dinaram, još toliko je poskupela do aprila ove godine, zato su u Samostalnom sindikatu tražili ponovne pregovore o minimalnoj ceni rada na Socio-ekonomskom savetu.

Krizom su pogođeni i mnogi poslodavci jer su imali potpisane ugovore u evrima, a inflacija je i u evrozoni dostigla 7,5 odsto. Poslodavci smatraju da minimalna zarada ne treba da se oporezuje.

Ipak, Vlada je najveći poslodavac, pa od nje zavisi i minimalna cena rada, a iz Ministarstvu rada ne znaju da li će i kada biti razgovora o povećanju minimalca i ostalim zaradama i penzijama.

.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio