Mladi različitih struka vide sebe na selu

Poslednjih godina počelo se pričati o povratku na selo, mladi bračni parovi vraćaju se svojoj dedovini, koja su uglavnom bez puta, škole, sa jednom ili prodavnicom koja je u drugom selu a razlog je uglavnom želja da se živi u zdravoj životnoj sredini ili strah od pandemije korona virusa.

Država Srbija je prepoznala potrebu svog naroda za selom te već drugu godinu zaredom raspisuje Javni konkurs, na koji mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici/ce do 45 godina života.

Tako je prošle godine dodeljena 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava, a sa kućama koje su dodeljene do maja ove 2022. godine, broj seoskih kuća u svim delovima Srbije koje su dobile nove stanare, prelazi osam stotina.

Bitno je navesti da svako ko želi da uzme učeđće na konkursu trebao bi i da se bavi poljoprivredom, pošto dobije kuću. Ipak, među dobitnicima na ovom konkursu ima i stručnjaka za IT, koji samo žele da su dalje od gradske buke, dok često rade za poslodavce u inostranstvu. Ali, svakako je za pohvalu što mnogi od onih koji su se odlučili za život u ruralnim naseljima želje da se bave baš autentičnim seoskim poslovima, organskom proizvodnjom, uzgojem domaćih životinja itd.

Svako ko želi da učestvuje na konkursu može se detaljnije informisati na linku.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio