Zabrana uvoza ruske nafte u EU uticala na skok cene nafte

Nakon što su lideri Evropske unije noćas postigli sporazum o zabrani uvoza 90 odsto ruske sirove nafte do kraja godine, cena nafte je podrazumevano skočila. 

Zabrana EU se odnosi na više od dve trećine uzvoza nafte iz Rusije čime se prekida značajan izvor finansiranja ruske vojne mašinerije. Evropska Unija je 36 odsto svojih potreba za naftom namirivala ruskim energentom. Ovim potezom evropska diplomatija očekuje pad cena ruske nafte dok se na azijskom tržištu pojavljuju poskupljenja evropske nafte, pa je cena dostigla 123,3 dolara za barel, pokazuju podaci portala oilprice.com.

Takođe je cena julskih fjučersa za američku WTI porasla za 3,06 procenata na 118,6 dolara po barelu, pa je i američka sirova nafta dostigla cenu od čak 119,42 dolara po barelu, najviši nivo u poslednjih 12 nedelja, prema podacima Refinitiva.

Cena za isporuke u avgustu je takođe skočila, pri čemu se WTI nafta ugovara za 3,2 odsto skuplje, odnosno za 115,83 dolara po barelu, a Brent za 119,53 dolara po barelu, što je porast od 1,6 procenata.

Iz ovoga se lako može izvući zaključak, da se po svaku cenu obezvrešuje vrednost ruske nafte i ostalih energenata, dok cena američke nafte dostiže svoj vrhunac.

Upravo će ovo stanje na berzama uticati na povećanje cene goriva i u Srbiji. Podsetimo da je trenutna maksimalna cena evro dizela na pumpama je 203,50 dinara, dok je evro premijum BMB 95 – 187 dinara.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio