Novi udari banaka po džepu građana!

Banke ovih dana obaveštavaju klijente o poskupljenju naknada i tarifa pre svega vezano za plaćanja. Narodna banka ukazuje da su u odnosu na prošlu godinu povećani prihodi banaka od provizija. Banke upozoravaju da, naizgled kratkoročna dobit, može dugoročno negativno da utiče na njihovo poslovanje i odlazak klijenata. – piše rts.rs 

Pojedine banke koriste sve moguće načine da brže bolje obaveste svoje klijente o poskupljenju usluga kao što su skuplje naknade za vođenje računa, za obaveštenja do čekova i provizija za podizanje gotovine na bankomatima.

Kako bankari govore, sve je to zbog svetske krize, rentiranje i zakup prostora su u konstantnom rastu, zatim plate pojedinih stručnjaka za održavanje složenih informacionih sistema, sve to primorava pojedine na poskupljenje svojih usluga, jer po analizama neke banke već dve godine ne ostvaruju profit kakav žele njihovi akcionari.

Reper je 2019. godina , od tada su prihodi od kamata u opadanju, a za neke banke je to skoro 20 odsto manja profitabilnost u odnosu na period pre korone, pa nadoknađuju poskupljenjem fiksnih provizija i naknada koje neosetno i neprimetno svi plaćamo.

– Narodna banka Srbije će nadzirati da li se banke pridržavaju odredaba ugovora zaključenih s klijentima, kao i da li posluju u skladu s propisima. Kao institucija nadležna za očuvanje stabilnosti, Narodna banka neće dozvoliti da se na bilo koji način naruši postignuta finansijska stabilnost i ugrozi sistem štednje u zemlji – navodi NBS i dodaje da će klijentima nastaviti da olakšavaju prebacivanje iz banke u banku ako to žele.

Zakon u ovom slučaju kaže da klijenti moraju da budu na vreme informisani i da imaju mogućnost izbora.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio