Gradonačelnik Subotice i ambasador Indonezije sastali se u gradskoj kući

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Rpublike Indonezije Mohademom Viđa Judom.

Gradonačelnik Bakić je rekao pred novinarima da je danas imao veliko zadovoljstvo i izuzetnu čast da se sastane sa ambasdorom četvrte po veličini države sveta, a najveće zemlje koja je prijatelj Republike Srbije.

– Sastanci ovog tipa održavali su se 2012. i 2017. godine, što pokazuje veliko interesovanje indonežanskih vlasti za saradnju sa našim gradom. Subotica je u periodu veoma intenzivnog razvoja i ovi razgovori dolaze u pravo vreme. Pre nepunih mesec dana ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković bio je u poseti Indonezije, gde se susreo sa tamošnjom šeficom diplomatije gospođom Mersudi, a potom i sa predsednikom države Džokom Vidodom. – rekao je Bakić i dodao da je u okviru te posete razgovarano o izvozu poljoprivrednih dobara iz Srbije, naročito pšenice i jabuke, te je zbog toga u današnjoj poseti ambasadora Jude prezentovano bogatstvo subotičkog agrara.

– Predstavili smo privrednu zonu „Mali Bajmok“ i u okviru nje naš ponos Slobodnu zonu Subotica, jer su indonežanske kompanije do sada ostvarile dve investicije u Srbiji, a to su fabrika nudli u Inđiji, vrednu 11 miliona evra i fabrika za proizvodnju i preradu pečuraka u Kovinu, vrednu 9,5 miliona evra. – dodao je gradonačelnik.

Pored privredne, ambasadoru Indonezije predstvaljeno je i bogatstvo kulturnog nasleđa Subotice kao i turistički potencijal grada i Palića, uz dogovor da se saradnja između dveju strana intezivira uz razmenu još informacija kako bi se nakon današnjeg sastanka uskoro videli pozitivni rezultati.

Ambasador Muhamed Čandra Viđa, vidno oduševljen našim gradom, okaraktrušići ga kao jedan od najlepših u Srbiji zahvalio se pred novinarima na gostoprimstvu gradonačelniku Bakiću, naglasivši da je Subotica grad sa velikim ekonomskim, trgovinskim, turističkim, kulturnim i umetničkim potencijalima.

– Razgovarali smo o poboljšanju i jačanju saradnje pre svega u smislu poljoprivednih proizvoda, jabuke i pšenice, ali i o poljoprivrednim proizvodima iz Indonezije, tim pre što smo mi jedni od najvećih proizvođača palminog ulja u svetu, kao i tropskog voća. Radeći zajedno ojačaćemo saradnju između naših zemalja u ovim sektorima. Neisključujemo mogućnost da učestvujemo i na nekim festivalima u Subotici. – rekao je ambasador Indonezije.

Mohamed Čandra Viđa Juda  je pozvao privrednike iz Subotice i ovog regiona da posete veliki međunarodni sajam Trade Expo Indonesija, koji se organizuje u Džakarti, glavnom gradu Indonezije i obećao da će ambasada te zemlje u Beogradu pomoći svima koji žele, da to ostvare.

Foto: facebook/Stevan Bakić

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio