Rezime – Vremenska prognoza za 25. i 26. jun u Subotici

Pojave se valjda u trenucima nekog emotivnog raskoraka, kada je čovek u stanju da u kratkom periodu prevagne iz sreće u tugu ili obrnuto, a da se ne desi ništa posebno i veliko. Uglavnom se taj oećaj javi kad se setim starih vremena.

Dolazili su na rakiju i kafu pre nedeljnog ručka, a to druženje su znali da zovu rezime.

Fiksni telefon, ćale zove komšiju – Mile, dođi na rezime – i eto ti Mileta za dvadesetak minuta kod nas. Ako se zakuva, pozovu i Stojana, pa u trojku krene priča o politici, komšiluku, o proteklim danima na poslu i naravno o sportu, a zna da se završi i pesmom. Nikad nije prošlo bez najmanje dva sata druženja, a znalo je da traje mnogo duže. Često je i ćale išao u goste.

Dok oni pametuju u jednoj prostoriji, mame su provodile vreme u kuhinji, trudeći se da ne slušaju puno šta pričaju muški, već su kuvajući ručak pojačavale radio na kom je išla stara dobra narodna muzika, a miris nedeljnog ručka koji i dan danas osetim prisećajući se, iz kuhinje se širio po celom stanu. Kakvi aspiratori, šta je promaja odnela, to je to.

Još uvek im čujem glasove, muziku i majku kako pevuši u falšu. Kakofonija koja prija.

Danas smo u godinama kao i oni nekada ali ne radimo to. Nemamo takav odnos, ne pričamo o politici da se ne bismo posvađali slučajno, uskoro nećemo ni o sportu iz istog razloga. Uglavnom ogovaramo nekoga i nešto taktiziramo, vešto skrivajući krajnje namere i interese. Moram priznati da tek sada shvatam koliko su njihovi skromni životi bili srećniji.

A možda sam malo i strog prema nama, ipak smo mi nova generacija tata i mama i ovo je naš način života i treba da ga prihvatimo takvog kakav je ili da nešto menjamo ako nam se ne sviđa. Sve u svemu, treba raditi na tome da na kraju rezime bude zanimljiv.

Kako li će tek naša deca?

Počnimo od subote koja će biti sunačana ali će negde oko 15 časova kiša malo osvežiti dan. Duvaće vetar sa jugozapada brzinom od 3 metra u sekundi, a temperatura će maksimalno dostići 29 stepeni. U nedelju neće biti promena u toku dana te će temperatura dostići maksimalnih 31 stepen, dok će vetar jedva i duvati iz istog pravca kao i u subotu.  Nedelja će biti dan kao stvoren za kupanje.

U toku vikenda blago smanjenje tegoba mogu osetiti hronični bolesnici, ali je oprez i dalјe neophodan kod osoba sa kardiovaskularnim obolјenjima. Od meteoropatskih reakcija mogući su umor, pospanost i bolovi u mišićima.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio