Specijalne mere u Italiji nakon što je vode sve manje

U Italiji je prošla zima bila najtoplija, sa čak 65 procenata manje kiše, zemlja se suočava sa sušom pa mnogi regioni razmatraju uvođenje vanrednog stanja.

Italija je u zamci „atmosferske blokade“ koja onemogućava bilo kakve padavine i zbog čega su mnoge reke u zemlji presušile.

Reka Po je doživela opadanje vode pa nivo rekr nije bio ovako nizak još od 1972. godine. Situacija je proglašena veoma ozbiljnom jer je više od 30 odsto useva na nacionalnom nivou u opasnosti, samim tim i životinje kao i proizvodnja energije. Na severu Italije je najteža situacija, u Toskani i Emilio Romanji, a u regionu Veneto sve su češći požari zbog suše.

Italijanski regioni se pripremaju za vanredno stanje, što bi uključilo i restrikcije vode, čak i stopiranja isporuke vode tokom noći (na primer, bilo bi zabranjeno puniti bazene) voda samo za osnovne potrebe. – piše rts.rs

Dok se većina opština u Italiji priprema za vanredno stanje, u Pijemontu se već snabdevaju vodom iz cisterni. Voda iz vodovoda može se koristiti samo za piće i tuširanje ali ne i za zalivanje bašta u Savoni, Imperiji i Tesimu u regionu Alto Adiđe.

Na severu Italije, u zavisnosti od oblasti, padalo je između 50 i 90 procenata kiše manje od proseka, što je dovelo da je vodostaj reka i jezera opao od 25 do 60 odsto,

Narednih deset do petnaest dana neće biti većih promena vremenskih prilika, objašnjavaju meteorolozi, što će dovesti do novih talasa vrućine koje će na severu zemlje, zatim u regionu Apulija te na ostala dva ostrva, dovesti do velikih vrućina do čak 43 stepena. Najverovatnije će se ovakva situacija zadržati i u julu i avgustu.

Duž španske, francuske i severne italijanske obale, temperatura vode je pet stepeni iznad proseka, tako da se može reći da se čitav Mediteran pregrejao.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio